
Emekli bir öğretmenimiz aradı, şahsen tanışmıyoruz, ismi bende, kendisinin 1971 Yılında Trabzon’dan buraya yerleştiğini ve o gün bu gün kentte yaşadığını, kentin o şaşalı ( EKİ-TTK)’nın 40-50 bin çalışanın olduğu, herkesin mutlu, bir anlamda Türkiye’nin Almanya’sı olarak anlatılan, her semtinde neredeyse sinema salonlarının, spor tesislerinin, parkların, bahçelerin olduğu, toplu taşımanın ağırlıklı olarak kullanıldığı, bugünkü marketlerin yerinde ucuz, kaliteli yiyeceklerin satıldığı Ekonomaların hizmet verdiği kentte, yıllarca eğitim alanında emek verdiğini ve kentin bir çok noktasındaki okullar[1]da öğretmenlik yaptığı günleri aktardı.
O günleri duygulu anlatırken kentte bugün yok olmaya yüz tutmuş, düne ait ne varsa yerle bir edilmiş ve bunu değişim adına, kentin gelişimi adına böbürlene böbürlene anlatan, tarihten kopuk, köksüz, vefasız yöneticilerine tepki gösterdi.
Emekli öğretmenimiz Zonguldak Valisi Tutulmaz’a çağrı yaparak, BKM arkasında ki tarihi yapıların her gün yok olup gittiğini buraların sadece koruma altına değil aynı zamanda restorasyon yapılması konusunda adım atmalıdır diyerek, bir anlamda da içinin ne kadar acıdığını ifade etti. Emekli öğretmenimizin iyi ve güzel duygularla, “Bahaddin evladım, örneğin Site semtinden Atatürk Devlet Hastanesi’ne teleferik kurmak bu kadar mı zor? Zonguldak’tan Çaydamar ve oradan Kozlu İhsaniye’ye Tren hattı var.Üzerine Yolcu vagonu koyarak toplu taşımayı uygulamak bu kadar mı zor“diyerek dertlerini sitemlerini iletti.
Teşekkür ediyorum öğretmenimize tekrar.
Benzer konuyu CHP Milletvekili Ünal Demirtaş geçtiğimiz hafta TBMM’de soru önergesi vererek, “Zonguldak’ta Ak Parti tarafından, tarihi, geçmişi olmayan kimliksiz bir kent yaratılmaya çalışılmaktadır” dedi.
Mimarlar Odası’nın tecrübeli ismi Turhan Demirtaş kent planlanmasının kapalı kapılar ardında yapıldığına dikkat çekti. Bir anlamda da neden kapalı kapılar ardında planlama yapıldığı da işte yukarıda ki konuların halktan gizli, halka rağmen yapıldığını ifade ediyor.
Geçen hafta ki bu köşemde, bu bir ideolojik mücadele, bir anlamda hegemonya kavgası aslında. Kenti yöneten, yönetilenlerin bir anlamda yeniden şekil aldığı, karşılıklı aynı zamanda iç kavgalarında yaşandığı çok karmaşık bir süreç. Kent tarihi böylesi durumlarla boğuşa boğuşa bugünlere geldi.
Gün gelecek devran dönecek.
Öztürk’ten, Kent Konseyine jet yanıt, “O düşünce Kent Konseyini bağlar”
Maden Mühendisleri Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk, Susma’nın sorusu üzerine Kent Konseyi Başkanı Prof.Dr. Hakan Kutoğlu’nun, “Alt katı Kıraathane, üst katı Maden Mühendisleri Odası olsun‘ düşüncesine tepki gösterdi. Susma, Kent Konseyi Başkanı Kutoğlu’nun, “Alt katı Kıraathane, üst katı Maden Mühendisleri Odası olsun’ fikrini Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Öztürk’e sordu. Öztürk, “Kent Konseyi Başkanı Kutoğlu’nun düşüncesine katılmamız mümkün değildir. O düşünce Kent Konseyini bağlar, Maden Mühendisleri Odası ve Lokali’nin nasıl olmasına başta yönetim Kurulu ve Maden Mühendisleri ve kentin aydınları, kent halkı ve TMMOB karar verecektir. Bu konu gündeme geldiğinden bu güne dek, oldukça toplumun farklı kesimlerinden önemli destek aldık, Odamıza dokundurmayacağız” dedi Halkın Sesi Gazetesi’nden deneyimli gazeteci Cevdet Akgün’ün bir anlamda son dakika olarak paylaştığı şu bilgi de bu telaşın niye olduğunu sormadan edemiyoruz.
Akgün’ün haberinde, “Mülkiyeti TTK’ya ait olan TMMOB Maden Mühendisleri Odası binası önce Çevre Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne ardından da jet hızıyla Zonguldak İl Özel İdare Müdürlüğüne devri tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iki yıldır TOKİ aracılığı ile devam eden sahil bandı projesi kapsamında Vali Mustafa Tutulmaz tarafından “Millet kıraathanesi” ve “Millet Kütüphanesi” yapılmak istenen Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi binasının kısa sürede tahliye işlemlerine başlanacağı öğrenildi. Sahil bandı projesi kapsamında 38 işyeri olmasına karşın 120 metre karelik Maden Mühendisleri Odası binasının nasıl ve ne şekilde Kütüphane ve kıraathane yapılacağı ise bilinmiyor”.
Bu arada,TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından Gazipaşa Caddesi ve kentin farklı noktalarında, hatta ülke çapına yayılan imza kampanyası sürüyor. “Odana sahip çık” sloganıyla başlatılan imza kampanyasına sivil toplum örgütleri, odalar ve siyasi partilerden destek yağ[1]maya devam ediyor. Sağlıcakla kalın