Eğitim İş Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Çataklı, yaptığı açıklamada, iktidarın eğitim sistemini sistematik olarak gericileştirdiğini, piyasacılaştırdığını ve niteliksizleştirdiğini belirtti. Çataklı, “Milli eğitim sistemimizi yok eden iktidar, şimdi de eğitimi parçalamaya başlamıştır” dedi.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Öğretmenlik Meslek Kanunu

Çataklı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli müfredat taslağı ve Anayasa Mahkemesi’nden dönen Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına değindi. Bu taslakların laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşma, Atatürk ve Cumhuriyeti yok sayma, öğretmenin diplomasını geçersiz kılma ve öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırma tehlikesi taşıdığını vurguladı.

Laiklik ve Bilimsellikten Uzaklaşma Tehlikesi

Çataklı, “Atatürk’ün, Cumhuriyet’in ve yurttaşlığın olmadığı, bilimdışı ve çağdışı müfredatı; öğretmeni yok sayan, diplomasını geçersiz kılan meslek kanununu kabul etmiyoruz” dedi. Laiklik ve bilimsellik ilkesinin eğitim sistemimizin temel taşları olduğunu belirtti. “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” taslağının laik ve bilimsel eğitimden uzaklaşarak belli bir ideolojinin dayatılmasına zemin hazırladığını ifade etti.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’na Tepki

Çataklı, Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağının öğretmenlik mesleğini yok saydığını ve öğretmenin diplomasını geçersiz kıldığını belirtti. Bu taslağın öğretmenler için adeta bir “mobbing kanunu” olduğunu söyledi. “Bu girişim, AKP’nin kendi memurunu seçme yöntemidir. Anayasayı yok saymadır!” dedi. Kamuda personel alımında köklü bir değişikliğe gidileceğini ve tüm bakanlıklarda bu uygulamalara başlanmasının planlandığını ifade etti.

Laik ve Bilimsel Eğitim Mücadelesi

Çataklı, siyasi iktidarların devletin sahibi olmadığını vurgulayarak, “Atatürk’ün kurduğu ve Cumhuriyetin temel taşı olan laik ve bilimsel eğitim sistemi, bu taslaklar ile yok edilmek isteniyor. Öğretmenlik mesleği ise itibarsızlaştırılarak, eğitimdeki nitelik düşürülmeye çalışılıyor” dedi. Çataklı, laiklik, bilimsellik ve öğretmenlik onuru için mücadele çağrısında bulunarak, “Atatürk’ün izinden yürümeye, Cumhuriyet değerlerini korumaya devam edelim” şeklinde konuştu.