Zonguldak’ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma Günü Törenle Kutlandı

21 Haziran Zonguldak’ın Kurtuluşu ve Uzunmehmet’i Anma Günü nedeniyle Uzunmehmet Anıtı’nda tören düzenlendi. Törende konuşan GMİS Genel Başkanı Vekili İsa Mutlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın TTK’nın da dahil olduğu KİTlerle ilgili çalışmalara değinerek, “KİT Reformu adı altında hayata geçirilmeye çalışılan girişimlerden vazgeçilmelidir. Genel Maden İşçileri Sendikası, işçi işçileri ve Zonguldak-Bartın-Karabük bölgesinde bulunuyordu, çoğulcunun en fazla dosyalanmasından birileştirilmesi olan TTK’nın özeline veya ayrılmasına yol açabilecek her türlü yanlış politikaya karşı mücadeleye hazır olduğu bilinmelidir.” dedi.

Valilik Önünde Tören Düzenlendi

21 Haziran Zonguldak’ın Düşmanı İşgalinden Kurtuluşu’nun 103’üncü yıl dönümü nedeniyle ilk görevler Zonguldak Valiliği önünde düzenlendi.

Vilayet Önü’nde düzenlenen çelenk koyma töreni, Belediye Başkanı Tahsin Erdem’in günün anlam ve önemine uygun yapmış olduğu konuşması, halk oyunları gösterileri, resim, şiir, kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi

Ardından taşkömürünü bulan Uzun Mehmet Anma Günü için Uzun Mehmet Anıtı’nda tören yapıldı. Törene Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, ZBEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, GMİS Genel Başkan Vekili İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir , Amelebirliği Başkanı Veli Köktürk, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, siyasi partilerin temsilcileri ve daire müdürleri katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenlerde, TTK, GMİS, MMO ve Amelebirliği çelenkleri Uzunmehmet Anıtı’na konuldu.

İsa Mutlu: “Yanlış Politikalara Karşı Mücadeleye Hazırız”

Törende konuşan GMİS Genel Başkanı Vekili İsa Mutlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT’ler hakkında yapmak istediği çalışmalar hakkında konuştu. Her türlü özelleştirme girişimine karşı duracaklarını ifade eden Mutlu, şunları söyledi: “Bölgemizde taşkömürünün bulunuşunun 195’inci yılında Uzun Mehmet’i, 4 Haziran’da iş kazasında kaybettiğimiz maden şehidimiz Tevfik Soy ve tüm şehitlerimizi; Zonguldak’ın düşmanımızın işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıldönümünde, Cumhuriyetimizin 100’ncü yılında başta büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silahla birlikte olmak üzere, arada sırada mücadelemizde şehit düşenleri sevgi, ve rahmetle anıyorum. Mekanları cennet olsun.”

Yerli ve Milli Kaynakların Önemi

Mutlu, taşkömürünün bölgesel olarak değinerek devam ettiğini sözlerine ekledi: “Uzun Mehmet’in bölgemizde 1829 yılında taşkömürünü bulmasının ardından Zonguldak havzamızda üretim 1848 yılında başladı. Uluslararası gözlerin gözü Zonguldak Maden Havzasındaydı. İngilizler, Fransızlar, Almanlar ve diğerleri geldi, bölge insanımızın madenciliği seçenekleri. Kurtuluş Savaşımızla birlikte Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları bölgelerimize sahip çıktılar. 1920’den itibaren yasal düzenleme yaparak yerli-yabancı tüm şirketler denetim altında aldılar ve büyümenin sanayileşmesine açıklık sağladılar. Taşkömürü ve bölgemizde kurulan Kardemir, ÇATES, Erdemir gibi sanayi fabrikalarıyla Zonguldak, gelişmişin sanayisinin gelişmelerinde ve kalkınmasında büyük rol oynadı.”

“Her Yıl 38 Milyon Ton Taşkömürü Dışarıdan Alınıyor”

Mutlu, programın azaldığına dikkat ederek şöyle devam etti: “Ülkemizde sadece Zonguldak Havzası’nda bulunan taşkömürü, demir-çelik sektörü ile diğer sanayinin ana hammaddesi olan yakıcı bir enerji kaynağı. Enerjinin potansiyel savaşları, taşkömürü gibi biriktirilen bir kaynak miktarını daha da arttırdı. bölgede 38 milyon ton taşkömürünü her yıl giderek artan şekilde milyarlarca dolar ödeyerek dışarıdan alıyor. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak uzun yıllardır; Yerli ve milli üretimden yana açılma, her alanda faaliyet gösteren kamu kurumu ve ülkelerin korunmasının sağlanması, ithalata dayalı tüketimin karşılaştırıldığında her platformda açıkça ifade ettiğimiz, mücadelesini verdik. Türkiye’nin en kısa sürede kendi öz kaynağı olan taşkömürü üretimini artırması, bol miktardaki miktarın azaltılması gerekiyor.”

“Türkiye’nin TTK ve MTA’ya İhtiyacı Var”

Madencilerin koşulu altında fedakarca üretmeye devam ettiğini söyleyen Mutlu, şu açıklamaları yaptı: “Bugün ocaklarımızda mekanize, yarı mekanize, esnek mekanize yatırımlar yapıldı, yapılıyor. Son olarak 2 bin yeni işçi işçisi gruplar halinde TTK’ya işbaşı yapıyor. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak gerek iş sağlığı ve gerekse güvenlik risklerinin ortada ülkede, parçalı taşkömürü üretimini artırarak güçlü sanayiye ve ekonomiye daha çok katkı verilebilmesi için TTK’nın norm kadrosu ve kuruluş kapasitesiyle çalışmasını sağlamak ona fırsatta fayda sağlıyoruz. Bizler, daha iyi koşullarda, daha fazla üretebilmek için mücadelemizi sürdüreceğiz. TTK, norm kadrosu ve tam kapasiteyle çalışıncaya kadar, Türkiye’nin TTK’ya ihtiyacı olduğunu, TTK ve MTA gibi yerli ve milli kaynaklarımızı ekonomiye kazandıran kurumlarımıza daha çok sahip çıkma olanağı her fırsatta sunmaya devam ediyor.”

“KİT Reformundan Vazgeçilmelidir”

Mutlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT’lerle ilgili yönetimi kamu yönetiminin birer şirket haline getirileceği büyümenin bozukluklarını geçirdiğini belirterek, “TTK gibi biriktirilen paralar tartışmasız tamamen kamu kontrol ve sektörlerin uzman yönetimiyle fonksiyon bozulmalarının en doğru ve gerekliin ekonomik, gerek sanayi, kişinin kişisel bağımsızlığının şartı olduğunu ifade ediyoruz. Bu nedenledir ki KİT Reformu adı altında hayata geçirilmeye çalışılan girişimlerden vazgeçilmelidir. Genel Maden İşçileri Sendikası ve işçi işçileri olarak geçmişte mümkün olabilecek mücadelelerden de özetlenebilir gibi yanlış ekonomik politikalara karşı, TTK’nın özelleştirilmesine veya kapatılmasına yol aç her türlü girişime karşı durmamız nettir.” dedi.

Mücadeleye Hazırız

Mutlu, Genel Maden İşçileri Sendikası, işçi işçileri ve Zonguldak-Bartın-Karabük bölgesi büyüdü, çoğalın en derlemesinden biri olan TTK’nın özelleştirilmesine veya ayrılmasına yol açabilecek her türlü yanlış politikaya karşı mücadeleye hazır olduğunu belirtti: “Açıkça ifade ediyoruz ki bu girişimlerde ısrar ediyor çalışanların karşılarında Genel Maden İşçileri Sendikası’nı, maden ve MTA işçilerini, sendikaları, sivil toplum örgütlerini, meslek örgütlerini, siyasi partileri ve halkımızı oluşturuyorlar. Kamu kurumlarının her ne isim altında olursa olsun yok olması karşı tüm meşru mücadele haklarımızı kullanacağız.”

Kiraz, Uzunmehmet’i Andı

TTK Genel Müdürü Muharrem Kiraz, 8 Kasım 1829’da Ereğli’nin Köseağzı köyü Neyren Deresi kesilmede taşkömürünü bulan Uzun Mehmet’e saygı ve sevgiyle anıldığını söyledi. 176 yıl önceden taşkömürü hem bölgenin hem bölgenin kaderini ifade eden Kiraz, TTK’nın Türkiye için önemli bir kurum olduğunu belirtti.

Kaymakçı KİT’ler Hakkında Konuştu Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, KİT’lerle ilgili yapılmak istendiğinde özelleştirmenin önünü açacağını belirtti ve şunları söyledi: “Bu durum madencilik sektörünün özelliklerinin gereğince kamusal faydayı ön planda tutan anlayışın terk edilmesiyle ciddi dereceli iş kazaları ve sıcaklıklara felaketlere yol açacaktır. Ayrıca kamu iş yerlerinde çalışanların bu yasal statü ve sendikal hakların sağlanması daha kabul edilebilir çalışma koşulları ve eksik hakların kaybedilmesi anlamına gelir. KİT reformu adı altında sunulan bu açıklama ve talan politikalarını kabul etmiyoruz. Böyle bir sendika karşılığında sendikalar ve sivil toplumlarla birlikte mücadeleye hazır payların belirtilmesini istiyorum.”