Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri iken 7 Şubat 2017’de 686 sayılı KHK ile ihraç edilen ve 5 yıl 8 ay 6 gün sonra OHAL Komisyonu kararı ile göreve iade edilen İsmet Akyol’a Milli Eğitim Bakanlığı’nın tazminat ödemesine karar verildi.

Mahkeme Kararı: 50 Bin Lira Tazminat

İsmet Akyol’un OHAL Komisyonu kararıyla göreve iade edilmesinin ardından Eğitim Sen tarafından açılan manevi tazminat davasında Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi, İsmet Akyol’a Milli Eğitim Bakanlığı’nın yasal faiziyle birlikte 50 bin lira tazminat ödemesine karar verdi.

Göreve iade edildikten sonra manevi tazminat istemiyle Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuru yapan İsmet Akyol’un talebine yanıt verilmemesi üzerine Eğitim Sen Genel Merkezi Hukuk Bürosu tarafından Zonguldak İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Zonguldak İdare Mahkemesi, yetki yönünden kararı özel yetkili Ankara İdare Mahkemeleri’nin verebileceğini belirterek dava dosyasını Ankara’ya gönderdi. Dava dosyasına bakan Ankara 25. İdare Mahkemesi Akyol’un manevi tazminat talebini reddetti. Ret kararının ardından Eğitim Sen Hukuk Bürosu tarafından istinaf başvurusunda bulunuldu. İstinaf başvurusunu kabul eden Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi, dava tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faiziyle birlikte Akyol’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine oy birliğiyle karar verdi. Mahkeme, yargılama giderlerinin bir kısmının da Akyol’a ödenmesini hükmetti.

Mahkeme Kararından Vurgu: “Töhmet Altında Yaşadığı Açıktır”

Kesinleşen Ankara Bölge İdare Mahkemesi 7. İdari Dava Dairesi’nin kararında İsmet Akyol’un ihraç edildiği süreçte töhmet altında bırakıldığına vurgu yapılarak şu ifadelere yer verildi: “Hakkında tesis edilen kamu görevinden çıkarma işleminin, davacının terör örgütüyle en azından bir irtibat ve iltisakının olabileceği kabulüne dayandığı, bu işlemin davacının ismine açıkça yer verilmek suretiyle Resmî Gazete’de yayımlanarak bütün ülkeye duyurulduğu, davacının, bu şekilde kamu görevinden çıkarılmasından tekrar iade edilmesine kadar geçen süre zarfında bu töhmet altında yaşadığı açıktır. Bu durum karşısında; davacının anılan süreçte, gerek ailesi ve gerekse iş ve sosyal çevresi içerisinde bir kısım manevi elem ve acılar çektiğinin ve bu nedenle kendisine bir miktar manevi tazminat ödenmesi gerektiğinin kabulü gerekir. Davacıya ödenecek manevi tazminatın miktarına gelince; manevi tazminat, malvarlığında meydana gelen bir eksilmeyi karşılamaya yönelik bir tazmin aracı olmayıp, manevi tatmin aracıdır. İşlem nedeniyle duyulan elem ve ızdırabı kısmen de olsa hafifletmeyi amaçlar. Başka türlü giderim yollarının bulunmayışı veya yetersiz kalışı, manevi tazminatın parasal olarak belirlenmesini zorunlu hale getirmektedir.

Akyol’un Göreve İadesi ve Atama Süreci

Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri olarak görev yaparken 7 Şubat 2017’de yayımlanan 686 sayılı KHK ile ihraç edilen İsmet Akyol, 5 yıl 8 ay 6 gün sonra OHAL Komisyonu kararıyla göreve iade edildi. Göreve iade edilmesi sonrası Akyol’un tayini, görev yeri olan Çaycuma’ya değil Devrek’e yapıldı. Ancak, il içi atama yoluyla Çaycuma’ya geri döndü.

Hukuksuz İhraçlara Karşı Eğitim Sen’in Mücadelesi

Eğitim Sen, hukuksuz ihraçlara karşı mücadele eden bir sendika olarak, İsmet Akyol’un ihraç sürecinde ve göreve iadesi sonrasında da aktif bir şekilde destek verdi. Eğitim Sen, haksız yere ihraç edilen tüm üyelerinin haklarını geri almak ve görevlerine dönmelerini sağlamak için hukuki mücadeleye devam ediyor.

İsmet Akyol’un Açıklamaları

Akyol, kazandığı tazminatın miktarının düşük olduğunu ancak mahkemenin ihraç nedeniyle töhmet altında bırakılmaya vurgu yaparak elem ve acı çekildiği tespitine karar vermesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, hukuksuz ihraçlar nedeniyle ödenen tazminatların vatandaşların vergileriyle ödendiğini, bu durumun hukuksuz ihraçlarda imzası olanların ödemesi ve hukuk önünde hesap vermesi gerektiğini belirtti. Eğitim Sen olarak, hukuksuz bir şekilde ihraç edilen tüm arkadaşlarının göreve dönene ve haklarını alıncaya kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

Eğitim Sen’in Tutumu

Eğitim Sen, İsmet Akyol gibi birçok üyesinin hukuksuz ihraç edilmesine karşı hem hukuki hem de sosyal mücadele yürütmeye devam ediyor. Sendika, üyelerinin haklarını savunmak ve hukuksuzluklara karşı durmak adına her türlü desteği vermeyi sürdürüyor.(Susma/Çaycuma)