Zonguldak Demokrasi Platformu, Erzincan İli İliç ilçesinde meydana gelen toprak kayması sonucu haber alınamayan 9 maden işçisi için Madenci Anıtı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı yaptı.

13 Nisan 2024 tarihinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni İşletmesi’nde meydana gelen toprak kayması faciasıyla ilgili TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Madenci Anıtı’nda düzenlenen basın açıklamasında şu görüşleri dile getirdi:

Madencilik Sektöründeki Tarihi Facia

Türkiye’de son yıllarda madencilik sektöründe yaşanan felaketlerle anılmıştır. 2010’da Balıkesir Dursunbey (17 kişi), Karadon (30 kişi), 2011’de Afşin-Elbistan (9 kişi), 2013’te Kozlu (8 kişi), 2014’te Somada (301 kişi), Ermenek’te (18 kişi), 2022’de Amasra’da (42 işçi) ve son olarak 2024’te Erzincan İliç’te (9 kişi) toprak altında kalan canlarla sarsıldı.

Sorumsuz İşletmecilik ve Tehlikeli Raporlar: Kaymakçı’nın Eleştirileri

Açıklamasında, facianın ardında yatan sorunlara da değinen Kaymakçı, işletmenin sahasının sık sık uyarılara rağmen kayma riski taşıdığını belirtti. 2021 yılında işletmenin çalışma alanının arttırılmasına ilişkin ÇED raporunun, çevre ve şehircilik bakanının onayıyla düzenlendiğini, ancak gerekli önlemlerin alınmadığını ifade etti.

Sömürge Madenciliği ve Ülke Varlıklarının Transferi

Kaymakçı, Türkiye’de yürütülen madencilik faaliyetinin “Sömürge Madenciliği” olarak adlandırılabileceğini savundu. Yabancı sermaye ve yerli ortakların, ülke varlıklarını yok sayarak, çevreyi talan ederek faaliyet gösterdiğini ve ulusal serveti kendi ülkelerine aktardığını belirtti.

Sistemsel Zafiyetler ve Sorumluluk: İşletmede Tutuklananlar ve Yargılama

İşletmede yaşanan sorunlardan dolayı tutuklanan 8 kişi olduğunu belirten Kaymakçı, asıl sorumluların, denetimden sorumlu birimler ve ilgili yöneticilerin yargılanmamasını eleştirdi. Sistemsel zafiyetlerin yaratanların, sorunlara çözüm üretmeyen yöneticiler olduğunu ifade etti.

Madencilik Anlayışının Sorgulanması: Kamusal Çıkarların Gözetilmesi İsteniyor

Kaymakçı, madencilik faaliyetlerinin sadece bir üretim değil, bir sömürü faaliyeti olduğunu vurgulayarak, madenlerin ve doğanın sömürülmesinin sürdürülemez bir yaşamı beraberinde getirdiğini söyledi. Madenlerin üretim süreçlerinin halkın ortak çıkarını gözeterek ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını düşünerek kamusal bir anlayışla planlanması gerektiğini belirtti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.