Zonguldak’ta Kamu Sen Zonguldak İl Temsilciliği tarafından madenci anıtında yapılan basın açıklamasında, kamu çalışanlarının ve memur emeklilerinin alım gücünün her geçen gün düştüğü belirtildi. Kamu Sen Zonguldak İl Temsilcisi ve Türk Eğitim Sen Şube Başkanı Şahin Ören, uygulamanın ekonomideki olumsuzlukları çalışanların haklarından kısarak düzeltmeye çalıştığını ifade etti.

Enflasyon Maaşları Eritiyor

Şahin Ören, “Enflasyon yüksek seyrini koruyor. Kamu çalışanlarının ve memur emeklilerinin alım gücü her geçen gün düşüyor. Maaşlar enflasyon karşısında eriyor. Bizler, çalışanlarımızın ekonomik durumlarını iyileştirecek, verilen sözlerin tutulduğu düzenlemeler bekliyoruz. Ancak uygulama, ekonomideki olumsuzlukları çalışanların haklarından kısarak düzeltmek yolunda kurgulanıyor.” dedi.

Tasarruf Tedbirlerine Karşıyız

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan kamuda tasarrufu amaçlayan genelgeye de değinen Ören, kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılmasına destek verdiklerini, ancak tasarruf tedbiri adı altında çalışanların kazanılmış haklarının kısıtlanmasına karşı olduklarını belirtti.

Servis Hizmetleri Lüks Değil, İhtiyaç

Ören, “Kamuda servis hizmetlerinin kaldırılması hem ekonomik hem de hukuki boyutları bakımından sorunlu bir uygulama olacaktır. Servis hizmeti lüks değildir, bir ihtiyaçtan doğmuştur. Bu uygulamanın ekonomik olarak hiçbir katkısı olmayacağı açıktır. Ayrıca, servis hizmetlerine ilişkin toplu sözleşme ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararları bulunmaktadır. Bu kararların, genelge ile kaldırılması hukuki değildir.” şeklinde konuştu.

Kamu Çalışanları Ağır İş Yükü Altında

OECD verilerine göre Türkiye’de kamu çalışanlarının ağır iş yükü altında olduğunu belirten Ören, “Türkiye’de yaklaşık 85 milyon nüfusa karşılık 3 milyon 849 bin 203 kadrolu ve sözleşmeli kamu çalışanı bulunmakta ve 1 kamu çalışanına 22 kişi düşmektedir. Bu durumda birçok ilde ve kurumda çalışanlarımız, yetersiz kadrolar nedeniyle ağır bir iş yükü altında hizmet üretmektedir.” dedi.

Emeklilik Maaşları Yetersiz

Ören, emekli maaşlarının düşüklüğüne de dikkat çekerek, “Emekli maaşlarının görev aylığının yarısına düşmüş olması nedeniyle çalışanlarımız 65 yaşına kadar görevde kalmayı tercih ediyor, emeklilik adeta bir kabusa dönüşmüş durumda. Durum böyleyken kamuya personel alımını emekli olan kamu çalışanı sayısıyla sınırlamak, kamu hizmetlerinin kalitesinden vazgeçmek demektir.” dedi.

Hakların Korunması İçin Mücadeleye Devam

Kamu çalışanlarının hakları üzerinden tasarruf sağlanamayacağını vurgulayan Ören, “Tasarruftan önce adalet sağlanmalıdır. Milyonlarca memur ve memur emeklisinin beklentilerinin karşılanmasını, verilen sözlerin hayata geçirilmesini istiyoruz. Kamu çalışanlarının ve emeklilerimizin sorunu çok, tasarruf tedbirlerine dayanacak gücü yoktur.” dedi.

Talep ve Beklentiler

Şahin Ören, kamu çalışanlarının taleplerini sıralayarak, “Özellikle hayatın gerçekleriyle uyuşmayan emekli maaşlarının iyileştirilmesini, ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılmasını bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın taahhüdü olan ek göstergelerin 3600’e yükseltilmesi için gerekli çalışmanın yapılmasını istiyoruz. Toplu sözleşme ikramiyesinin tekrar ödenmesini, vergi dilimlerinin %15’e sabitlenmesini ve yardımcı hizmetler sınıfındaki personelin genel idare hizmetleri sınıfına alınmasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Adalete Güveniyoruz

Ören, tasarruf genelgesinin hukuka uygun olmayan maddelerinin iptali için yargıya başvurduklarını belirterek, “Türkiye Kamu-Sen olarak, tek bir kamu çalışanımızın dahi kazanılmış hakkının elinden alınmasına müsaade etmeyecek, haklarımızın korunması için her türlü mücadeleyi yapacağız.” dedi.