Suç Duyurusu ve İhbarda Bulunan Çevreciler

Zonguldak’ta evine giderken ormanda 1183 yaşındaki porsuk ağacının kesildiğini fark eden mağara kaşifi ve çevreci Engin Zaman, Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge ile birlikte adliyeye giderek suç duyurusunda bulundu. Zaman ve Bilge, DSİ Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü ve kesim yapan müteahhit hakkında ‘görevi ihmal sureti ile görevi kötüye kullanmak ve ağaç kesmek’ gerekçesiyle hukuki işlem başlattılar.

Olayın Gelişimi

19 Mayıs’ta Ankara yolu Gökgöl Tünelleri mevkisinde meydana gelen olayda, evine gitmekte olan Engin Zaman, ormanda iş makinesinin çalıştığını fark etti. İş makinesi operatörünü uyararak durmasını sağlayan Zaman, durumu yetkililere ihbar etti. Olay yerine gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, yapılan incelemede 1183 yaşında olduğu belirlenen porsuk ağacının kesildiğini tespit etti. Kesimi gerçekleştiren taşeron firma ekiplerinin kaçak kesim yaptığını belirleyen ormancılar, tutanak tutarak adli işlem başlattılar ve iş makinesine el koydular.

Adliyede Suç Duyurusu

Engin Zaman ve Mustafa Bilge, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Devrim Dural, TEMA Zonguldak Vakfı İl Temsilcisi ve Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Berran Aydan, partililer ve çevreciler eşliğinde Zonguldak Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulundular. Zaman, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Gökgöl Deresi’nde 1183 yaşındaki porsuk ağacı kesildi. Sadece anıtsal özelliği olan bir porsuk ağacı kesilmedi burada. Bürokrasi içerisinde yapılan birçok hatalar var, suçlar var. Türkiye’de Orman Bölge Müdürlükleri dışında hiçbir kurumun ağaç kesme yetkisi bulunmuyor. DSİ’nin izin almadan kesim işlemi yaptığı ortada.” 

Engin Zaman’ın Açıklamaları

Engin Zaman, porsuk ağaçlarının korunması gerektiğini ve bu ağaçların değerini vurguladı:

“Büyük bir ağaç var, bu ağacı kesmek kolay değil. Müteahhidin onayını istemesi lazımdı. Müteahhit olan biri bunu bilir, ağaç kesemez. Orman İşletmesi kesmesi lazım. Buna rağmen müteahhit herhangi bir izin almadan, kendi kafasına göre kesiyor. 5 gündür, ağacı kesen kişiye işlem yapılmadı. 5 gündür bu vatandaş kayıp, kim olduğunu bilmiyoruz.” 

Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge’nin Görüşleri

Kent Konseyi Başkanı Mustafa Bilge, kurumlar arasındaki iş birliği eksikliğine dikkat çekti: “Çevre Müdürlüğü’ne gittiğimizde daha önce buranın tescillenmesi için koruma kuruluna yazışmalar yapılmış fakat birtakım ölçümler yapılamadığı için o iş orada kalmış. Çevre, Orman’ın konusu diyor, Orman, Tabiat Parkları’nın diyor. Burada sorun, kurumlar arası iş birliği olmaması.” 

TEMA Vakfı Temsilcisi Berran Aydan’ın Açıklamaları

TEMA Vakfı Zonguldak Temsilcisi, aynı zamanda Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Berran Aydan, olayın üzücü olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Kesilen gövdeleri de yamaçtan yuvarlamışlar, orada duruyor. Yeşil yaprakları olan dallar etrafa saçılmış. Bu ağaçlar çok değerli. Bu yaşanan olay, bizim toplum olarak bilinçsiz, bilgisiz ve duyarsız olduğumuzu gösteriyor.” 

CHP İl Başkanı Devrim Dural’ın Görüşleri

CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, olayın kamu kurumları arasındaki eşgüdüm eksikliğini gösterdiğini ifade etti:

“5 metre ağacımızın gövdesinin ileride bilime hizmet etmesi için bir yerde konumlandırılıp halkımızın ziyaretine açılması gerekir. Bu durumu gelecek nesillere aktarmamız önemli. Bir daha böyle katliamların yaşanmaması için ders çıkarmamız gerekiyor.”

Bu açıklamalar, Zonguldak’ta çevre bilincinin ve doğal mirasa sahip çıkmanın önemini bir kez daha ortaya koydu. Engin Zaman, Mustafa Bilge ve çevreciler, ağaçların korunması için mücadelelerini sürdüreceklerini belirttiler.