Zonguldak’ta kaçak işletilen bir maden ocağında yaşamını yitiren ve sonrasında üzerine benzin dökülerek yakılarak öldürülen Vezir Mohammad Nourtani’nin katledilmesiyle ilgili üçü tutuklu altı sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecektir.

EMEK Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, konula ilgili basın açıklaması yaptı.Türeli; “Genel Başkanımız Seyit Aslan ve parti heyetimiz Vezir Mohammad Nourtani’nin duruşmasını takip etmek için Zonguldak’a gelecektir. Buradan başta Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) olmak üzere, Zonguldak maden işçilerini, emekçileri ve demokrasi güçlerini 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü saat 13.30 da Zonguldak Adliyesi önünde olmaya Vezir Mohammad Nourtani’nin hesabını sormaya çağırıyoruz.”

“Vahşice işlenen bu cinayet bir kez daha Zonguldak kömür havzasındaki sömürü çarklarının nasıl işlediğini ve ülkemizde yaşayan mülteci ve göçmenlere dayatılan şartları açık bir şekilde gözler önüne sermiştir.

AKP’nin iktidarda bulunduğu 22 yılda ülkemizde 32 bin 984 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Ucuz emek gücü olan göçmen işçilerin ölüsü de sermaye için patronlar için bir külfet değildir. Çünkü bu vahşi sermaye düzeninde kayıt dışı ve hesap sorulmaz fikrinin rahatlığı ve cüreti vardır.

Hem Türkiyeli hem de mülteci ve göçmen işçiler ucuz ve güvencesiz çalıştırılmaya, işçi cinayetlerine karşı birlikte mücadele etmelidir. Göçmen ve yerli işçi ayrımı yapmaksızın bu cinayetlere dur demek ve sorumluların cezalandırılması için Vezir Mohammad Nourtani’nin davasına sahip çıkmamız gerekmektedir.

Vezir Mohammad Nourtani cinayeti münferit bir cinayet değildir. Münferit olmayan bu durumda Türkiye’deki göçmen düşmanlığının da payı vardır. Türkiye’de yaşayan bütün emekçiler, ezilen, sömürülen halk kesimleri, mevcut yasalarla sınırlı da olsa, göçmenlerin eşit haklara sahip olmalarını savunmalı ve nefretin, göçmen düşmanlığının karşısında durmalıdır.  

Nourtani’inin ailenin en büyük isteği faillerin mutlaka hak ettikleri cezaları almalarıdır. Genel Başkanımız Seyit Aslan ve parti heyetimiz Vezir Mohammad Nourtani’nin duruşmasını takip etmek için Zonguldak’a gelecektir. Buradan başta Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) olmak üzere, Zonguldak maden işçilerini, emekçileri ve demokrasi güçlerini 29 Mayıs 2024 Çarşamba günü saat 13.30 da Zonguldak Adliyesi önünde olmaya Vezir Mohammad Nourtani’nin hesabını sormaya çağırıyoruz.”