Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil ve Yönetim Kurulu üyeleri, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) özelleştirilmesine karşı durmak için destek turuna çıktı. GMİS Yönetimi, bu kapsamda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanlığı ve TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı’yı ziyaret etti.

CHP Ziyareti

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, CHP İl Başkanlığı’nı ziyaret ederek Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın KİT Reformu adı altında yapmak istediği değişikliklerin TTK’yı tehlikeye soktuğunu belirtti. Yeşil, KİT Reformuna karşı duruşlarının net olduğunu vurguladı ve tüm siyasi partilerden destek beklediklerini ifade etti.

TMMOB Ziyareti

GMİS heyeti, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı’yı ziyaret etti. Ziyarette, KİT Reformu ve TTK’nın geleceği üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Yeşil, TMMOB ve bileşenlerinden destek istemek için geldiklerini belirtti ve şunları söyledi:

“Buradan önce Cumhuriyet Halk Partisi’ndeydik. Hafta başı da mecliste milletvekillerimizi ziyaret ettik. Hem Adalet ve Kalkınma Partisi hem Cumhuriyet Halk Partisi vekillerimizi ziyaret ettik. Türk İş Genel Başkanımızı ve bağlı sendikalarımızı Ankara’da ziyaret ettik. Gündemimizde hepinizin de bildiği gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yönetimsel değişiklik adında yapmak istediği, adına da KİT Reformu koyduğu bir düzenlemeyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Bunun ne kadar ileriye dönük Türkiye Taşkömürü Kurumu ve 19 KİT’i de beraber etkileyen yönetimlerinin, yöneticileri değişiklik adı altında yapmak istediği, yetkileri kendisine almak ve ilerleyen dönemlerde de bu aldığı yetkiyle beraber bu kurumlar üzerindeki tam anlamıyla daraltma, küçültme, sapma, devretme gibi yetkilerini üzerine alabildiği, bunun da 19 KİT’i de ilgilendiren çok tehlikeli bir çalışma olduğunu bizler fark ettik.”

TTK’nın Özelleştirilmesine Karşı Net Duruş

Yeşil, Maliye Bakanlığı’nın yapmak istediği sistemin; kurumların satılması, devredilmesi, küçültülmesi, daraltılması ve başka şirketlerle birlikte dizayn edilmesi olduğunu belirtti. Bu durumun, halkın malı olan bu kurumları tamamen tehlikeye sokacağını ifade eden Yeşil, TTK’nın özelleştirilmesini engellemek için kararlı olduklarını söyledi. Yeşil, “Biz bu uygulamaya kesinlikle karşıyız. Bununla ilgili bir dizi açıklamalar oldu. Sizler de biliyorsunuz hem Cumhuriyet Halk Partisi vekillerimizden hem Adalet ve Kalkınma Partisi vekillerimizden açıklama oldu. TTK’nın özelleşmeyeceği, özelleştirilemeyeceği gibi gündemler oluştu. Bizim amacımız hem TTK’nın özelleştirilmesini engellemek hem de bu yasa tasarısının ne kadar tehlikeli olduğunu anlatmak. Bununla ilgili duruşumuz nettir. Paydaşlarımızla beraber, Zonguldak’la beraber, Zonguldak halkımızla beraber, madencilerle beraber biz bu işin sonuna kadar karşısındayız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

TMMOB’den GMİS’e Destek Sözü

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, GMİS’e destek sözü vererek şu ifadeleri kullandı:

“Bu girişim sadece maden işçileri değil maden sektöründe çalışan personeli de, evin içinden, işçisine kadar herkesi etkileyen bir durum olacak. Maliye Bakanı’nın ocak ayında açıklamış olduğu yasa taslağı Türkiye Taşkömürü Kurumu’yla beraber 19 tane kamu kuruluşu hem yönetimsel anlamda hem de finans anlamında yapısal bir değişikliğe giriyor. Biz her zaman emek mücadelesinin yanında olduk, bundan sonra da bundan taviz verecek değiliz. Her zaman yanınızda olduk yine yanınızda olacağız. Bu girişim sadece maden işçisini değil, maden sektöründe çalışan herkesi ilgilendiriyor.”

Kaymakçı, mevcut yönetim ve sistemde sıkıntılar olduğunu kabul etmekle birlikte, bu girişimin çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti. “Sendikasızlaşmaya doğru gidecek belki ülkede. Bu gelinen aşamada. Dolayısıyla sendikayı çok büyük ölçüde etkileyecek. Bizim odamızı da etkileyecek. Bunu kabul etmek mümkün değil. Kurumu bu hale getiren anlayışın kurumun kurtuluşu yönünde, çözüm yönünde adım atması mümkün değil. Daha da kötü bir aşamaya gelecek. Bu olaylar bunu yaşayarak göreceğiz. Zonguldak’taki tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte biz bir toplantı yaptık. Bu konunun ciddiyeti konusunda tartışmalar gerçekleştirildi. Genel Maden İş Sendikası’nın geçmişten gelen tecrübeleriyle bu saldırıyı savuşturabileceğine inanıyoruz. Sayın Başkan bizi aradı, ortak mücadele yürütmemiz gerektiği konusunda destek istedi. Sonuna kadar bu desteği vereceğimizi ve bu mücadeleyi vereceğimizi taahhüt ediyoruz” dedi.