TBMM Genel Kurulu’nda İyi Parti’nin grup önerisi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, AKP iktidarları döneminde yürütülen uyuşturucuyla mücadele politikasını eleştirdi.

Uyuşturucu Sorununun Yaygınlaşması

Eylem Ertuğrul, AKP’nin 22 yıllık iktidarı döneminde uyuşturucuyla mücadelede samimiyetsiz ve başarısız olduğunu belirterek, “Uyuşturucu dört bir yanımızı sardı. AKP iktidarında uyuşturucu da uyuşturucunun getirdiği sorunlar da giderek arttı. Mecliste defalarca bu konuyu araştıralım dedik. Her seferinde iktidarın oylarıyla reddedildi. Neden çocuk yaşlara kadar indi? Neden okul önlerine kadar geldi? Siyasi bağlantıları nedir? Bu kadar çeşidi ülkeye kim sokuyor? Kim ürettiriyor? Kim izin veriyor? Kim sattırıyor? Paralar nereye gidiyor?” şeklinde konuştu.

Ekonomik ve Toplumsal Koşulların Etkisi

Ertuğrul, uyuşturucu sorununun temelinde ülkenin ekonomik ve toplumsal koşullarının yattığını vurgulayarak, “İktidarınız dönemlerinde bu koşulları değiştirmeye niyetiniz olmadığı gibi bu koşulları yaratan ana aktörlerden biri oldunuz” dedi.

Suç Örgütleri ve Yolsuzluklar

Milletvekili Ertuğrul, Türkiye’de yakalanan uluslararası suç örgütleri, uyuşturucu baronları ve çetelerle ilgili paylaşılan bir listeye atıfta bulunarak, “Yakalanan kişi ve madde miktarının artması marifet mi? Asıl soru, bunları bu ülkeye kim getirdi? Kim cirit attırdı? Kim bunların kolayca ülkeye girmesini sağladı? İşte bu soruların cevabı doğrudan kendinize dokunacağından araştırmaya, engellemeye yanaşmadınız, yanaşmıyorsunuz” dedi.

Skandallar ve Eleştiriler

Ertuğrul, AKP dönemindeki skandalları hatırlatarak, “Çok yakın zamana kadar genel merkezinizde büro çalışanı olan bir kişi ‘pudra şekeri’ skandalıyla gündeme gelmişti. Bu skandal olaydan sonra bir de kendisine çakarlı araç tahsis edildiğini gördük. Ne ala memleket!” dedi.

Yargı ve Emniyet İçindeki Sorunlar

Eylem Ertuğrul, yargı ve emniyet içinde yaşanan skandallara dikkat çekerek, “Bir hakimin adli emanetten edindiği uyuşturucu maddelerle parti yaptığı ortaya çıktı. Daha önce uyuşturucuyla mücadeledeki başarısı nedeniyle ödüllendirilen emniyet mensubu, kuryelik yaparken yakalandı” dedi. Ayrıca, iktidar ilçe başkanlarının, iktidar il genel meclisi adaylarının ve eski vekil eşlerinin uyuşturucu davalarında rüşvetten ceza aldığını belirtti.

Gençlerin Madde Bağımlılığı

Ertuğrul, sosyal medyada madde bağımlılığı nedeniyle ayakta duramayan gençlerin görüntülerinin yaygınlaştığını belirterek, “11-12, hatta 10 yaşında bile madde bağımlılığı için hastaneye getirilen çocuklarımız var” dedi. Birleşmiş Milletler verilerine göre, sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada olduğumuzu söyledi.

CHP’nin Destek Taahhüdü

Eylem Ertuğrul, madde bağımlılığıyla mücadelenin devletin tüm kurumlarının koordineli ve etkin bir şekilde mücadelesiyle aşılabileceğini belirterek, “Bu nedenle bu araştırmanın Meclis çatısı altında açılmasını Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak destekliyoruz” dedi.