İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından paylaşılan son verilere göre, Zonguldak’ta geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı belli oldu. 19 Ağustos 2024 itibarıyla güncellenen verilere göre, şehirde ikamet izni bulunan toplam 1.615 Suriyeli göçmen var. Bunun yanı sıra, 628 Suriyelinin de geçici koruma statüsünde olduğu öğrenildi.

Bahaddin Arı’dan Göçmen Hakları Üzerine Çarpıcı Yorumlar
Susma Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bahaddin Arı, bu haftaki köşesinde göçmenler ve Zonguldak’taki göçmen işçilerin durumu üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Arı, özellikle kaçak bir madende öldürüldüğü ve yakıldığı iddia edilen Afgan işçi Vezir Mohammad Nourtani’nin Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davasının üçüncü duruşmasının sonuçlarına dikkat çekti.
Göçmen İşçi Hakları İçin Çağrı
Arı, yazısında göçmen işçilerin yaşadığı sorunlara değinerek, özellikle insan hakları ve demokrasi savunucularına bir çağrı yaptı. Göçmen işçilerin çalışma koşulları ve hakları ile ilgili aşağıdaki taleplerin önemine vurgu yaptı:
- Eşit Ücret: Göçmen işçilerin yerli işçilerle aynı ücret ve çalışma saatlerine tabi olmaları gerektiği,
- Vatandaşlık Hakkı: Göçmen işçilerin, geldikleri ülkede üç ay ikamet ettikten sonra otomatik olarak vatandaşlık hakkı kazanmaları gerektiği,
- Siyasal ve Toplumsal Haklar: Göçmenlerin, bulundukları ülkede seçme-seçilme hakkı dahil olmak üzere tüm siyasal ve toplumsal haklardan eşit şekilde yararlanmaları gerektiği,
- Engellerin Kaldırılması: Göçmen işçilerin serbest dolaşım, aile birleşimi ve ülkeye giriş-çıkışları gibi konulardaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiği.
Arı, bu taleplerin sadece göçmenler için değil, genel olarak insan haklarının korunması adına önemli olduğunu belirtti ve bu konuların toplumun her kesimi tarafından daha fazla gündeme getirilmesi gerektiğini savundu.

sitesinden daha fazla şey keşfedin
Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.
