KESK’e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi, Madenci Anıtı’nda düzenlediği basın açıklamasında eğitimdeki genel sorunların yanı sıra Zonguldak özelinde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Açıklamayı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Murat Durmuş yaptı.

Eğitimde Temel Talepler

Murat Durmuş, Eğitim-Sen olarak öğrenciler için bir öğün ücretsiz yemek, tekli eğitime geçiş, okullarda hijyen koşullarının sağlanması ve kadrolu temizlik personeli alınması gibi temel taleplerini dile getirdi. Durmuş, bu taleplerin karşılanması gerektiğini vurgulayarak, “Bir kez daha haykırıyoruz: İtibardan tasarruf olur, eğitimden tasarruf olmaz!” dedi.

Yetersiz Beslenme ve Su Sorunu

Durmuş, Türkiye’deki eğitim sisteminin sorunlarından birinin öğrencilerin sağlıklı beslenememesi olduğunu belirtti. Özellikle ekonomik eşitsizliklerin, çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkilediğini söyledi. “Milyonlarca çocuk, yeterli ve dengeli beslenme imkanından yoksundur,” diyen Durmuş, bu durumun eğitim başarısını da düşürdüğünü vurguladı.

OECD ülkeleri arasında çocuk yoksulluğunda ilk sırada olan Türkiye’de, dört çocuktan birinin derin yoksullukla mücadele ettiğini ifade etti. Ücretsiz bir öğün yemek ve temiz suya erişim, çocukların eğitim hayatına eşit şartlarda katılabilmeleri için kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Temizlik Personeli Eksikliği

MEB bünyesindeki kadrolu temizlik personeli eksikliğinin önemli bir sorun olduğunu belirten Durmuş, bu eksikliğin okullarda ciddi hijyen sorunlarına yol açabileceğini söyledi. Haftada sadece 3 gün temizlik yapılmasının yeterli olmadığını, okulların hijyen koşullarının sağlanabilmesi için kadrolu hizmetli istihdam edilmesi gerektiğini vurguladı. Geçici çözümlerle bu sorunun üstesinden gelinemeyeceğini belirterek, “Her okula yeteri kadar kadrolu hizmetli ataması yapılmalı,” dedi.

Norm Kadro Uygulamasındaki Sorunlar

Durmuş, plansız yapılan norm kadro uygulamasının öğretmenler arasında huzursuzluk yarattığını söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın atamaları plansız bir şekilde gerçekleştirdiğini ve bunun büyük haksızlıklara yol açabileceğini ifade etti. Bu durumu hukuki olarak takip edeceklerini vurguladı.

Zonguldak’taki Eğitim Sorunları

Zonguldak özelindeki eğitim sorunlarına da değinen Durmuş, ikili eğitim yapılan okullarda öğrencilerin ders saatlerinden çalındığını belirtti. Depreme dayanıklılık testleri sonrası bazı okulların kapatılmasının, öğrenci ve öğretmenlerin zor durumda kalmasına neden olduğunu söyledi. Kız Meslek Lisesi ve Yayla İlköğretim Okulu gibi okullarda yaşanan sorunlar nedeniyle öğrencilerin başka okullara nakil talep ettiğini ifade etti.

Eğitim-Sen, taleplerinin kabul edilmesini ve eğitimdeki bu sorunların derhal çözülmesini talep ediyor. Durmuş, eğitimin kamusal bir hak olduğunu ve öğrencilerin sağlıklı bir eğitim ortamına sahip olmasının devletin sorumluluğunda olduğunu hatırlattı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.