Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği olarak uzun bir aranın ardından “Karaelmas Gazetesi”ni yeniden yayın hayatına kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu sayının “Bayram Gazetesi” olarak çıkması ise yalnızca özel bir takvimsel anlam taşımıyor; aynı zamanda yerel basının içinde bulunduğu zorluklara dikkat çeken simgesel bir çağrı niteliği taşıyor: Basın emekçileri bayramda da çalışıyor, çünkü haber durmaz; ancak hakları da ertelenemez.

GAZETECİLERİN BAYRAMI, MESAİYLE GÖLGELENİYOR

Her bayram olduğu gibi bu bayramda da çok sayıda basın emekçisi sabahın ilk saatlerinden itibaren tören alanlarında, sokaklarda, hastanelerde ve olay yerlerinde görev başında. Bayram demeden çalışan bu emekçilerin çoğu, ne resmi tatil hakkını kullanabiliyor ne de fazla mesai ücretini alabiliyor. Çünkü uygulamada, İş Kanunu ve Basın İş Kanunu’nda açıkça yer alan haklar, birçok yerel medya kuruluşunda görmezden geliniyor.

Zonguldak’ta da durum farklı değil. Üstelik bu tablo, sadece bireysel mağduriyetlerle sınırlı değil. Gazeteciliğin hak ettiği koşullarda yapılmaması, demokrasinin, şeffaflığın ve kamuoyunun bilgiye erişiminin önünü kesiyor.

KARAELMAS’TA YÜKSELEN SES: 21 EKİM’DE BİR İLKE İMZA ATILDI

21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nde Zonguldak’ta gerçekleştirilen üç günlük oturma eylemi ve basın açıklaması, Türkiye’de yerel basın düzeyinde bugüne kadar görülmemiş örgütlü bir çıkıştı. Bu eylem, basın üzerindeki sistematik baskılara karşı yerelden yükselen güçlü bir ses oldu.

Sansür, yayın yasakları, tekelleşme, ekonomik kıskaca alma, hukuki soruşturmalar ve medya patronlarının baskısı… Gazeteciler bu çok yönlü kuşatma altında çalışmaya çalışıyor. Ve ne yazık ki Türkiye, 2025 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 159. sıraya gerileyerek “çok ciddi” kategorisinde yer aldı. Bu veriler sadece ulusal medya için değil, Zonguldak gibi yerellerde de durumun vahametini gözler önüne seriyor.

KENTİN GELECEĞİ BASININ GÜCÜNDEN GEÇER

Zonguldak, Cumhuriyet’in ilk ili olma unvanını taşıyan; “emek ve demokrasi kenti” olarak Türkiye’nin toplumsal tarihinde özel bir yere sahip bir şehir. Ancak bugün bu tarihsel birikimi geleceğe taşıyabilmek için ciddi bir ortak akıl sürecine ihtiyaç var. Karaelmas Gazeteciler Derneği’nin yeni yönetimi, tam da bu noktada devreye giriyor.

Bizler, bu şehrin basın gücünün yalnızca gazetecilerin omzuna yüklenemeyeceğinin bilincindeyiz. Kentin geleceğine yön verecek adımlar, ancak siyaset kurumlarının, yerel yönetimlerin, bürokrasinin, meslek odalarının, kitle örgütlerinin ve üniversitenin iş birliğiyle atılabilir. Çünkü gelişmiş bir Zonguldak için şeffaflık, hesap verebilirlik, katılım ve denetim şarttır. Bunların tümü ise güçlü, özgür ve etik bir yerel basınla mümkündür.

YENİ YÖNETİMDEN GELECEĞE BAKIŞ: SADECE HABER DEĞİL, UMUT ÜRETMEK

Karaelmas Gazeteciler Derneği’nin yeni yönetimi olarak yalnızca bir meslek örgütü değil, aynı zamanda kentin ortak akıl platformlarından biri olma iddiasını taşıyoruz. Bu anlayışla önümüzdeki dönemde;

  • Yerel basın emekçilerinin özlük haklarının güçlendirilmesi,
  • Genç gazetecilerin yetişmesi için üniversite ile iş birliği,
  • Etik gazetecilik standartlarının yaygınlaştırılması,
  • Basın İlan Kurumu uygulamalarının yeniden düzenlenmesi için öneriler geliştirilmesi,
  • Kentte medya okuryazarlığını artıracak projeler hayata geçirilmesi için çalışacağız.

GENÇLER BASINDAN KAÇIYORSA, KENT GELECEĞİNDEN UZAKLAŞIYOR

Bugün Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin İletişim Fakültesi ve Radyo-Televizyon bölümlerinden mezun olan gençlerin önemli bir bölümü bu kentte kalmak istemiyor. Nedeni çok açık: Medya sektörü artık bir gelecek sunmuyor. Asgari ücretle, güvencesiz, baskı altında bir meslekte gençlerin tutunması neredeyse imkânsız. Bu da sadece gazeteciliğin değil, Zonguldak’ın sosyal ve ekonomik gelişiminin önünde de büyük bir engel oluşturuyor.

KENTİN YENİ YÜZYILI, ORTAK AKILLA VE GÜÇLÜ BASINLA BAŞLAR

Zonguldak’ın yeniden Türkiye’nin gelişmiş illeri arasında yer alması, yalnızca sanayi ve altyapı yatırımlarıyla değil; aynı zamanda kültürel, demokratik ve iletişim altyapısının güçlendirilmesiyle mümkündür. Gazetecilik bu altyapının ana taşıdır. Kentin sorunlarını yazan, tartışmaları gündeme taşıyan, halkla yöneticiler arasında köprü kuran, şeffaflığı ve denetimi sağlayan bir yerel basın, kentin yeniden yükselmesinin en temel taşıdır.

SON SÖZ: BAYRAMLAR GİBİ, GELECEK DE ORTAKTIR

Bugün bayram. Ama gazeteciler için yine görev zamanı. Onlar sadece kamera ve mikrofon tutmuyor; kentin sesi, belleği ve vicdanı olmayı sürdürüyor. Basın sustuğunda halkın da sesi kısılır. Bu yüzden güçlü bir Zonguldak için, güçlü bir yerel basına ve onun özgürce çalışabileceği bir ortama ihtiyacımız var.

Basının güçlenmesi demek, Zonguldak’ın güçlenmesi demektir. Bayramlar da, gelecek de hepimizin.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.