Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetim Kurulu toplantısı, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Balyanoz Eğitim Tesisleri’nde yapıldı. Toplantının en dikkat çeken açıklaması ise TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca’dan geldi. Karaca, Anadolu basınının çöküş sürecine dikkat çekti, Basın İlan Kurumu’nun baskıcı uygulamalarına sert sözlerle tepki gösterdi.

“Birleşme Baskısı Gazeteleri Bitiriyor”
TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Gazetelerin birleşmesi ve kapanması yönündeki çalışmalar hızla sürüyor. En son Mersin’de sekiz gazetenin ilanı, birleşme tehdidiyle kesildi ve hâlâ ilan alamıyorlar,” diyerek yaşanan duruma tepki gösterdi.
Anadolu’yu temsilen seçilen isimlerin bu süreçte sessiz kaldığını belirten Karaca, “Seçimlerde bu sorunu çözeceğini iddia edenler bugün bir tepki dahi göstermiyor,” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de Muhabir Kalmadı, Haberler Kopyala-Yapıştır”
Gazetecilik mesleğinde istihdamın neredeyse durduğunu vurgulayan Karaca, şu çarpıcı ifadeleri kullandı:
“Bugün Türkiye’de haber yazacak muhabir kalmadı. Gazetelerde ya da internet sitelerinde aktif çalışan gazeteci sayısı yok denecek kadar az. Çoğu gazete bir yazı işleri müdürü ve iki muhabirle idare ediliyor. Haberlerin büyük kısmı ise kopyala-yapıştır mantığıyla hazırlanıyor.”
Karaca, kendisinin de bir gazeteyi sırf istihdam sağlayamayacağı için sattığını belirterek, sektördeki birçok kişinin devletten aldığı ilan imkanlarını kötüye kullandığını söyledi.
“Gazetecilikte Kadro Var Ama Maaş Yok!”
İletişim fakültesi mezunlarının iş bulamadığını, yalnızca “kadroda görünmeleri” ve “basın kartı almaları” için kullanıldıklarını aktaran Karaca, “Bu gençler kadroda gösteriliyor ama maaş almıyorlar. Gazeteciliğin geleceği tehlikede. Mesleğe yeni girenlerin açgözlülüğü nedeniyle kaliteli haber üretimi neredeyse yok oldu,” dedi.
“Gazetelerin Sayısı 400’ün Altına Düşecek”
Basın İlan Kurumu Anadolu Temsilciliği seçimlerinde kullanılan oy sayısının dramatik biçimde düştüğünü belirten Karaca, “Geçtiğimiz seçimde 530 oy kullanılmıştı. Bugün bu sayı 500’ün altına indi. Yıl sonuna kadar 4-5 ilde daha gazetelerin birleşeceğini öngörüyoruz. Türkiye genelinde basılı gazete sayısı 400’ün altına düşecek,” dedi.
“Basın İlan Kurumu Açıkça Tehdit Ediyor”
Yılmaz Karaca, Basın İlan Kurumu’nun artık açık açık tehdit diline geçtiğini belirterek şunları söyledi:
“Bir dönem ‘kimseyi tehdit etmiyoruz’ diyen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü, bugün açıkça ‘birleşeceksiniz, birleşmezseniz ilanınız kesilir’ diyor.
Isparta’da 3-4 ay önce yedi gazetenin ilanı aynı anda kesildi. 50 yıldır bu sektörün içindeyim, bir ilin tamamında ilanların kesildiğini ilk kez görüyorum.”
“Yasa Uygulanmıyor, Kurum Kendi Yayınına Yaratıyor”
Karaca son olarak, Basın İlan Kurumu’nun yasal yükümlülüklerini yerine getirmediğini dile getirerek şunları söyledi:
“Yasada yer alan ‘gazeteler mağdur edilmesin’ ilkesi uygulanmıyor. ‘Üçte bir ilan verilmesi’ gerektiği belirtilmesine rağmen bu maddeye bile uyulmuyor. Tüm bu adaletsiz uygulamalar kurumun kendi yayınlarına avantaj sağlamak için yapılıyor. Bu haksızlık bir an önce son bulmalı.”

sitesinden daha fazla şey keşfedin
Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.
