Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı mühendis, mimar ve şehir plancıları, 19 Eylül 1979 İş Bırakma Eylemi’nin 46. yılında ülke genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da basın açıklamasıyla bir araya geldi. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “46 yıl önce meslektaşlarımızın kararlı duruşuyla tarihe geçen bu eylemi selamlıyoruz. 19 Eylül’ün mirasını yaşatmak, emeğimize ve mesleğimize sahip çıkmak için bugün buradayız” dedi.

“19 Eylül: Özgücün fark edildiği gün”

Kaymakçı, 1979 yılında TMMOB’nin çağrısıyla gerçekleşen ve Türkiye çapında büyük yankı uyandıran iş bırakma eylemine dikkat çekerek, o gün maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar üretimin durduğunu hatırlattı.
“19 Eylül, mühendis, mimar ve şehir plancılarının toplumsal gücünü fark ettiği, taleplerini görünür kıldığı gündür. Nasıl ki 15-16 Haziran 1970 direnişi işçi sınıfının özgücünü ortaya koyduysa, 19 Eylül de bizim meslek örgütlü gücümüzü tüm ülkeye göstermiştir” diye konuştu.

“Sorunlarımız katlanarak devam ediyor”

Aradan geçen 46 yıla rağmen emeğiyle geçinen kesimlerin sorunlarının ortadan kalkmadığını dile getiren Kaymakçı, “Ekonomik kriz, rant politikaları ve kamusal yatırımların ortadan kaldırılması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştirilmektedir” dedi.
Kaymakçı, özellikle genç mühendis ve mimarların işsizlik, düşük ücret ve güvencesizlik kıskacında olduğuna dikkat çekerek, şu tespitleri yaptı:

  • Kamu kurumlarındaki asli mühendislik hizmetlerinin taşeron şirketlere devredilmesi,
  • Yandaş sendikaların imzaladığı, şaibeli enflasyon rakamlarına dayalı toplu sözleşmelerin emekçileri yoksullaştırması,
  • Özel sektörde işsizliğin artması, projelerin durması ve reel ücret kayıpları,
  • SGK’nın TMMOB ile yaptığı asgari ücret protokolünü tek taraflı feshetmesi nedeniyle mühendis emeğinin ucuz işgücüne dönüştürülmesi.

“Sahte diploma skandalı büyük bir tehdit”

Açıklamada ayrıca kamuoyuna yansıyan sahte diploma skandallarına da değinildi. Kaymakçı, bu durumun yalnızca mühendis ve mimarların değil, doğrudan toplumun güvenliğini tehdit ettiğini belirtti:
“Eğitimden sağlığa, şehircilikten altyapıya kadar tüm kamusal hizmetlerin temeli dinamitlemektedir. Bu suç, telafisi mümkün olmayan felaketlere davetiye çıkarmaktadır. Sorumlular açıklanmalı, denklik belgelerindeki hatalar giderilmeli, meslek odalarının denetim yetkileri koşulsuz şekilde geri verilmelidir.”

“Bilimden, üretimden ve toplumdan yana mücadele”

Kaymakçı, mühendislik hizmetlerinin yalnızca istihdam meselesi değil, aynı zamanda doğrudan toplumun güvenliği ve geleceği ile ilgili olduğunun altını çizdi.
“Bizler mesleğimizi bilimin, tekniğin ve toplum yararının hizmetine sunuyoruz. Emeğimizi değersizleştiren, mesleğimizi itibarsızlaştıran ve kamu güvenliğini piyasanın insafına bırakan her türlü uygulamaya karşıyız. Bedeli ne olursa olsun geri adım atmayacağız” dedi.

“Kurultay mücadelenin yeni başlangıcı olacak”

TMMOB’nin önümüzdeki süreçte önemli adımlar atacağına işaret eden Kaymakçı, yerel kurultayların ardından 18 Ekim 2025’te Ankara’da yapılacak Merkezi Kurultay’ın meslektaşların sorunlarını gündeme taşıyan ve çözüm yollarını tartışan kritik bir süreç olacağını söyledi.
“Bu kurultaylar hem meslektaşlarımızın hem de halkımızın geleceği için mücadelemizi büyütmenin yeni bir başlangıç noktası olacaktır” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.