Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Karakoğuz Köyü’nde düzenlenen etkinlikte, yazar Ali Aksüt’ün katılımıyla Alevi-Bektaşi kültürü üzerine kapsamlı bir söyleşi gerçekleştirildi. Köy halkının yoğun ilgi gösterdiği buluşmada, Çepni boyunun tarihçesi ve köyün kültürel mirası üzerine bilgiler paylaşıldı.

Etkinliğe katılan 90 yaşındaki köy sakini Makbule Can, Susma Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bahaddin Arı ile yaptığı sohbette köyün geçmişine ve kendi yaşam öyküsüne dair önemli ayrıntılar paylaştı.

Karakoğuz’da doğup büyüdüğünü anlatan Makbule Can, köy okulunun 1944 yılında açıldığını ve babasının o dönemde muhtar olarak okulun yapımında aktif rol üstlendiğini belirtti:

“O zamanlar köyümüzde okul yoktu. Babam kendi emeğiyle yaptırdı. İlk öğretmenimiz köye getirildi ve biz böylece okuma şansı bulduk.”

Kökenleri hakkında da konuşan Can, “Aslımız Güvenc Aptal Ocağından geliyor. Alevi kökenliyiz. Ordu’dan gelerek buraya yerleştik” dedi.

Eşinin Erdemir’den emekli olduktan sonra yeniden köye döndüklerini, burada arıcılık ve bahçe işleriyle ilgilendiklerini söyleyen Can, 64 yaşında hobi olarak başladığı resim çalışmalarını da kendi hayal gücüyle sürdürdüğünü anlattı:

“Resim yaparken içimden geleni çiziyorum. Renkler benim için bir dua gibi.”

Gençlere de seslenen Makbule Can, “Merak edin, üretin, paylaşın. Gençler çok yetenekli, onları desteklemek gerekiyor” diyerek tavsiyelerde bulundu.

Karakoğuz Köyü’nde düzenlenen etkinlik, köy sakinlerinin kültürel miras ve sanat bilincini güçlendiren anlamlı bir buluşmaya dönüştü.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.