Şu yaşıma kadar edindiğim izlenimler bana gösterdi ki; halkımızın en az üçte ikisinin hukukla, evrensel ahlak kurallarıyla, bilim ve sanatla uzaktan yakından ilgisi yok!
Bu, sadece sağ, muhafazakar kesimler için değil, tatlı su solcuları dediğimiz kendilerini solcu diye yutturanlar için de geçerlidir!
Ve sadece okul görmemiş cahiller için değil, üniversite bitirmiş, hatta akademisyenlik mertebesine erişmiş cahiller için de geçerlidir.
İnsanların oy terchlerinden ve günlük yaşamlarındaki davranışlarından açıkça varabiliyoruz bu yargıya.
Bu tür insanların içinde bulunduğumuz yağma düzeninden olabildiğince fazla pay kapmaktan başka gayeleri yoktur hayatlarında!
Çıkarları söz konusu olduğunda akraba dost tanımayan bir kitledir bu!
Onlar için amaçlarına hizmet eden her yol mübahtır!
Aziz Nesin’in ülkenin% 60’ı olarak ifade ettiği bu kitle aslında zeka yoksunu değil, tam tersine şark kurnazıdır.
Yani, doğululara has boşvermişçi, neme lazımcı; ama çıkarları söz konusu olduğunda kanmayan, başkalarını kandırmasını ve ufak tefek oyunlarla amacına erişmeyi beceren, açıgöz, hin insanlardan oluşmuş bir kitle!
Şu utanılası atasözler de bu tür insanların duygu dünyasının dışa vurumundan başka bir şey değildir:
“Devlet malı deniz yemeyen domuz”
“Bal tutan parmağını yalar”
“Akarken keseni dolduracaksın”
Bizim en tepelere kadar yükselmiş politikacılarımızın kahir ekseriyeti de bu kitle içinden çıkmış ve ettikleri sözlerle onların tercümanı olmuşlardır:
“Benim memurum işini bilir”
“Ben zengini severim”
“Fakir çalmasını bilmediği için fakirdir”
Elbette bu kitle gökten zembille inmedi!
Ta Osmanlıdan gelen ve sağ iktidarlarla devam eden, akıl, bilim ve sorgulamadan yoksun, biatçı, ahlak barındırmayan baskıcı bir din anlayışını ve yurtseverlik barındırmayan bir milliyetçiliği baz alan bir eğitim sistemininin ürünüdür bu kitle!
Böyle bir kitleyle ülkemizi gerçek anlamda çağdaş, demokratik, hukuk devleti hedefine ulaştırmak mümkün değildir!
Platon, ta binlerce yıl öncesinden farkettiği bu gerçeği şu sözlerle ifade etmiş:
“Demokrasi bir eğitim işidir. Eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. Devam ederse demogoglar türer. Demogoklardan da diktatörler türer!

sitesinden daha fazla şey keşfedin
Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.
