Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen 2025 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Zonguldak’tan desteklenmeye hak kazanan üç proje için sözleşmeler imzalandı. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) koordinasyonunda hazırlanan projelere toplam 11,5 milyon TL hibe sağlanırken, kentte yaklaşık 18,6 milyon TL’lik yatırımın hayata geçirilmesi planlanıyor.

Zonguldak Valiliği’nde yapılan imza törenine Vali Osman Hacıbektaşoğlu, BAKKA Genel Sekreteri Mehmet Çetinkaya ile projelerde yer alan kurum ve ortakların temsilcileri katıldı. Projelerin; üretim altyapısının güçlendirilmesi, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi, kadın istihdamının artırılması ve yerel potansiyelin katma değerli üretime dönüştürülmesi hedeflerine katkı sunması bekleniyor.

Kadın emeğine dayalı üretim tesisi kurulacak
Destek kapsamına alınan projelerden biri, Çaycuma İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başvuru sahibi olduğu, S.S. Çaycumalı Kadınların Emeği Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ortaklığında yürütülecek “ÇAY-KA Lezzet Fabrikası” projesi oldu. Toplam 7,5 milyon TL bütçeli projeye 5,5 milyon TL hibe sağlanacak.

Proje kapsamında yöresel tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik bir tesis kurulması planlanıyor. Meyve kurutma, erişte, reçel, marmelat, sirke ve doğal içecek üretiminin yapılacağı tesiste kadınların üretim süreçlerine katılımı sağlanacak, uygulamalı eğitimlerle istihdam olanakları artırılacak.

Kadınlara mesleki eğitim ve üretim atölyeleri
Zonguldak Yayla Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün başvuru sahibi olduğu, İl Millî Eğitim Müdürlüğü ortaklığındaki “Gelenekten Geleceğe İnovatif Kadınlar” projesi için 3 milyon TL bütçe ayrılırken, bunun 2 milyon TL’si hibe olarak karşılanacak.

Proje kapsamında dokuma, giyim üretimi ve grafik-tasarım alanlarında üç atölye kurulacak. En az 15 kadına toplam 1.481 saat mesleki eğitim verilmesi, eğitim sonrası kadınların döner sermaye sistemiyle üretime katılması hedefleniyor. Ayrıca pelemet bezine coğrafi işaret başvurusu için hazırlık yapılacak; Ar-Ge çalıştayı, tanıtım defilesi ve ürün sergisi düzenlenecek.

Mesleki eğitim altyapısına sanayi teknolojisi yatırımı
Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülecek “Geleceği Çelikle İnşa Ediyoruz” projesiyle mesleki eğitim altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor. Toplam 8,1 milyon TL bütçeli projeye 4 milyon TL hibe desteği verilecek.

Proje kapsamında metalurji ve makine teknolojileri atölyelerine spektrometre, kumlama makinesi ve borwerk tezgâhı gibi yeni ekipmanlar kazandırılacak. Bu yatırımla her yıl yaklaşık 300 öğrencinin güncel sanayi teknolojileriyle eğitim alması, 720 saat uygulamalı eğitim verilmesi ve 60 öğrencinin staj desteğinden yararlanması hedefleniyor.

Hayata geçirilecek projelerle Zonguldak’ta kadın istihdamının artırılması, mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve yerel üretimin katma değerli hale getirilmesi yoluyla kentin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlanması amaçlanıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.