Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanlığı seçimlerinde yaşanan “geçersiz oy” tartışması, CHP adayı Hayrettin Kartal’ın kaleme aldığı zehir zemberek bir açık mektupla yeni bir boyut kazandı. Kartal; mevcut başkan Necdet Karaveli’yi “yalan söylemekle”, seçim sürecini ise “korsan ve usulsüz” olmakla suçladı.

İşte Zonguldak siyasetinde taşları yerinden oynatan o mektubun tam metni:
Hayrettin Kartal’ın Açık Mektubu
Tarih bilimciler der ki; “Tarih Sümer’le başlar.” Çünkü ilk yazıyı bulanlar Sümerlerdir ve dolayısıyla yazıyı icat ederek insanlığın tarihsel çağlarını başlatan ilk medeniyettir. Bu nedenle “Tarih yazıyla başlar” da denilir. Bu, yaklaşık 5.000 yıllık bir tarihsel dönemdir. Yani 5.000 yıl önce yazıyı bulan insanoğlu bunu daha da geliştirerek, bilim ve teknoloji devrimlerini gerçekleştirmiş, günümüzün yeni buluşu yapay zekaya ulaşmıştır. Yapay zeka birkaç yıldır dünyanın gündemindedir ve henüz emekleme dönemindedir. 1 Nisan Çarşamba günü burada İl Genel Meclisi Başkanlığı seçimini yaptık. 32 İl Genel Meclisi üyesi oylarını kullandı.
Sayın Karaveli;
Sen de çok iyi biliyorsun ki; ve de burada bulunan tüm İl Genel Meclisi üyeleri de çok iyi biliyor ki bu oylamanın sonucu 16’ya 16 berabere bitmiştir. Bundan sonra yapılacak ikinci tur oylamada da 16’ya 16 çıktığında iş kuraya kalacak ve bu kurada da hem benim hem de senin %50-50 şansımız vardı. Bu kurada sen çıksan hiç gam yemez, sonuca saygıyla katlanırdık. Bu konuda hiçbir çekincemiz yoktur ve olamaz da! Oy sayımını sen yaptın. Hayrettin Kartal’a verilmiş tertemiz 2 helal oyu geçersizdir diye kenara bıraktın. Sana çıkan oyları da herkesin gözü önünde ve yerel medyada da yer aldığı şekilde harf karakterlerine dahi dikkat etmeden, gözden kaçırmak için hızlıca açıkladığında, Divan’da bulunan Ahmet Ali Mumcu arkadaşımızın dikkati sayesinde “geçersizdir” diyerek sonradan incelenmek üzere kenara bırakmak zorunda kaldın.
Sonra itirazlarımızı dikkate almadan, AKP İl Başkanı Sayın Mustafa Çağlayan’ın talimatıyla oturuma ara verdiniz ve meclis salonunu terk ettiniz. Biz de 142.000 Zonguldaklı’nın oylarıyla seçilmiş CHP İl Genel Meclisi üyeleri olarak en demokratik hakkımızı kullanarak, herhangi bir oldu bittiye karşı meclisi terk etmedik. Sonra Jandarma tarafından abluka altına alınmış meclis salonu dışında, korsan bir açıklama yaparak seçimi kazandığınızı ilan etmeye kalktınız ki bu tam anlamıyla usulsüz ve hukuksuz bir durumdu.
Sayın Karaveli;
2 tane tertemiz, CHP grubunun adayı Hayrettin Kartal’ın oyunu geçersiz saymaya kalktınız. Sizin cinlik yaparak, kötü niyetle geçersiz saymaya çalıştığınız 2 oyu da yapay zekaya sorduk. İnanmazsanız siz de sorabilirsiniz. İnsanlık tarihinde bilim dünyasının son buluşu olan yapay zeka, bu iki oyu da Hayrettin Kartal olarak okuyor. Sonra komşumuzun ilkokul birinci sınıfına giden ve okuma yazmayı henüz öğrenen çocuğa sordum. “Şunları bir oku bakayım, ne yazıyor?” dedim. “Hayrettin Kartal yazıyor amca” dedi. “İyi oku” dedim. Bir iki dakika durakladı ve tekrar; “Hayrettin Kartal yazıyor amca” dedi.
Senin de çocuğun, torunun varsa Allah bağışlasın, sen de bir okut bakalım ne diyecek. Tabi bu 16 AKP’li meclis üyesine de önerimdir. Aynısını siz de yapabilirsiniz. Birkaç yıllık yapay zeka, geçersiz saydığın oyları Hayrettin Kartal olarak okuyor; ilkokul birinci sınıfa giden, okuma yazmayı yeni öğrenen öğrenci Hayrettin Kartal olarak okuyor; 50’li yaşlardaki, kaç dönemdir Zonguldak gibi genel kültür düzeyi oldukça gelişmiş bir ilin İl Genel Meclisi Başkanlığını yapan siz okuyamıyorsunuz. Bugün dünyada 8 milyarın üzerinde insan yaşıyor. 8 milyar insanın el yazısı karakteri, yani yazı stili birbirinden farklıdır. El yazısı, tıpkı parmak izi gibi kişiye özgüdür ve hiçbiri birbirine benzemez. Senin mantığınla hareket edersek, 32 İl Genel Meclisi üyesinin oylarının tümünü geçersiz sayabilecek bir bahaneyi herkes bulabilir.
Sayın Karaveli;
Önceki gün bir açıklama yaptın. “Seçim öncesinde, CHP adayı ve grup başkanvekili ile yapılan görüşmelerde oy pusulalarının düzenlenmesine ilişkin ortak bir yöntem teklif edilmiş; hatta pusula basımı önerisi tarafımızdan açıkça iletilmiştir. Ancak bu yapıcı öneri kendileri tarafından kabul edilmemiştir” diyorsun. Bu konuda utanmadan yalan söylüyorsun! 30 Mart Pazartesi günü Grup Başkanvekilimiz Şenduran Altuntaş’la birlikte seçim yöntemi konusunda Yazı İşleri Müdürü Sayın Ferhat Gözlü’yü ziyaret ettik. Ferhat Bey, 1. ve 2. tur oylamalar için mühürlü oy pusulalarının hazırlandığını, kuraya kalırsa torba ve topların da hazır olduğunu ve bunların Encümen Memuru Emel Hanım’ın kasasında saklandığını, ancak Emel Hanım’ın sağlık sorunu nedeniyle izin aldığını belirtti ve 31 Mart için randevulaştık. 31 Mart günü Emel Hanım’ı odasında ziyaret ettik. Önceden hazırlanmış mühürlü oy pusulalarını, torba ve topları teker teker inceledik ve siz de oraya geldiniz. Sohbet esnasında size bu yöntemi biz söyledik. Siz de mevzuat gereği seçim yönteminin hazırlanmış pusulalar üzerine isim yazılarak olacağını belirttiniz. Buna rağmen kamuoyunda kendini aklamak için açıkça bir yalana sarılıyorsun!
İtirazlarımızı dinlemedin. Divan’daki katip arkadaşımızın itirazlarına kulak asmadın. Kendi keyfine göre davranıp, sanki AKP’nin arka bahçesi gibi gördüğünüzü söylemekten çekinmediğiniz T.C. mahkemelerini işaret ederek; “itirazınız varsa mahkemeye gidin” diyerek kendini başkan ilan etmeye kalkıyorsun. Ben 7 yıldır İl Genel Meclisi üyesiyim. Bu süre zarfında siz de bu meclisi yönettiniz. Bunun gibi birçok oylama ve seçim yaptık. Bu seçimlerde yapılan hiçbir harf hatasına bakmadan, niyet, irade hasıl olmuştur diyerek hep birlikte kabul ettik. Bugün, bu keyfi, hukuksuz, usulsüz davranışınla T.C. Zonguldak İl Özel İdaresini ve İl Genel Meclisini büyük bir kaosa, krize sürüklüyorsun ki buna izin verilemez. Son olarak Sayın Zonguldak Valimize sesleniyorum.
Sayın Valim;
100 yılı aşkın T.C. Devletimizin en önemli kurumlarından biri olan Zonguldak İl Özel İdaresi ve Zonguldak İl Genel Meclisi’nin en yetkili mülki amiri olarak, bu kurumun bir kişinin keyfi ve hukuksuz tutumuyla kaos ve kriz ortamına sürüklenmesine izin vermeyiniz, hukuku ve Zonguldak halkının vicdanını rahatlatınız.
Saygılarımla.
Seçim Gecesi Ne Olmuştu?
Zonguldak İl Genel Meclisi’nde yapılan başkanlık seçiminde, CHP adayı Hayrettin Kartal ve AK Parti adayı Necdet Karaveli yarıştı. Oylama sonucunda bazı pusulalardaki yazıların “okunaksız” olduğu gerekçesiyle geçersiz sayılması, mecliste tansiyonu yükseltti. CHP kanadı, oyların bilinçli olarak geçersiz sayıldığını ve seçimin kura aşamasına geçmesinin engellendiğini iddia ederken; Necdet Karaveli tarafı pusula düzenleme tekliflerinin reddedildiğini savunuyor. Kartal’ın bu mektubu sonrası gözler Zonguldak Valiliği’ne ve yargı sürecine çevrildi.

El yazılı diğer nüshalar Susma’da
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.
