Zonguldak’ta Gökgöl Mağarası yakınlarında yapılan kömür üretiminin mağara üzerinde göçük riski oluşturup oluşturmayacağına ilişkin tartışmalar sürerken, Jeoloji Yüksek Mühendisi ve Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Ali Baltaş konuya dair teknik bir değerlendirme yaptı.

Baltaş, bölgede yapılan kömür üretiminin “tasman” (yer altı boşluklarına bağlı yüzey deformasyonu) etkisiyle mağarada göçük oluşturmasının beklenmediğini belirtti. Gökgöl Mağarası’nın, kömür üretimi yapılan katmanların altında yer aldığını ifade eden Baltaş, tasman etkisinin genellikle yukarı doğru geliştiğine dikkat çekti.

“Jeolojik yapı risk oluşturmuyor”

Baltaş, Gökgöl Mağarası’nın jeolojik olarak Vizeen yaşlı kireçtaşları içinde oluştuğunu, kömür üretiminin ise daha üst seviyede yer alan Kozlu Formasyonu’ndaki damarlardan yapıldığını vurguladı. Alacaağzı Formasyonu’nun geçirimsiz bir yapı gösterdiğini belirten Baltaş, bu durumun da mağaranın madencilik faaliyetlerinden doğrudan etkilenmesini engellediğini ifade etti.

Koruma alanı vurgusu

Öte yandan Baltaş, mağara çevresinin korunmasına yönelik önlemlerin önemine dikkat çekti. Mağara etrafında belirli bir alanın koruma bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirten Baltaş, özellikle atıkların mağaraya ulaşmasının engellenmesi ve çevresel kirliliğin önüne geçilmesinin kritik olduğunu kaydetti.

Mağaranın oluşumu milyonlarca yıl öncesine dayanıyor

Açıklamada, Gökgöl Mağarası’nın oluşumuna ilişkin jeolojik bilgiler de paylaşıldı. Karstik süreçlerle şekillenen mağaranın oluşumunda doğu-batı doğrultulu fay hatlarının etkili olduğu, ana galerilerin de bu doğrultuda geliştiği belirtildi.

Baltaş, mağaranın jeolojik geçmişinin yaklaşık 348-338 milyon yıl öncesine uzandığını, bugünkü görünümünü ise Pliyosen döneminin sonlarında Erçek Deresi’nin aşındırmasıyla kazandığını ifade etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.