Geçtiğimiz Aralık ayında bölgede yaşanan yoğun yağışlar heyelan meydana gelmiş ve Zonguldak Amelebirliği Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastane yolunun Heyelanın büyümesinden endişe eden belediye ekipleri, İl Sağlık Müdürlüğü ve Başhekimlik koordinesinde, hastanenin ‘Tanı Merkezi’ binasının çökme ihtimaline karşı kapatılmasına karar verilmişti.

Geçen sürede çeken yola ilişkin herhangi bir yapım çalışmasının başlatılmamış olması, sağlık hizmetlerindeki altyapı sorunlarını bir kez daha gündeme taşıdı. Aynı dönemde, Amelebirliği Hastanesi’nin poliklinik binasında meydana gelen çatlaklar, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün tesbitleri sonucunda yapılan inceleme neticesinde Valiliğin kararıyla poliklinik hizmetlerinin Atatürk Devlet Hastanesi Ek Binası’nda (Site) verilmesine karar verildiği ancak, bu karara rağmen, Atatürk Devlet Hastanesi Ek Binası’nın fizik tedavi ve psikiyatri servisi olarak kullanılmasına devam edilmesi, Amele Birliği Polikliniği’nin kaderinin belirsizliğini sürdürmesine neden oldu.

Susma’nın elde ettiği bilgilere göre, Valilik kararına rağmen Atatürk Devlet Hastanesi Ek Binası’na taşınmamasının temel gerekçe olarak daha önce ek binaya yapılan yatırım gerekçe gösterilse de, iç bürokrasinin kendi içinde yaşadığı koltuk kavgaları ve bu nedenle yaşanan tıkanıklığa neden olduğu .

Bu arada, 5 Mart 2024 tarihinde Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde görevli 26 haftalık hamile olan göğüs hastalıkları uzmanının polikliniğine saldıran hasta yakınları olayı tetikledi. Bu saldırı sonucunda güvenlik görevlileri de darp edilmiş, sağlık çalışanları ve güvenlik görevlilerine yönelik artan şiddet olayları ise sağlık emekçileri arasında endişe yaratmıştı.

5 Mart 2024 tarihinde yaşanan olayların ardından, Dr. Irmak Türker ve Dr. Mehmet Türker gibi sağlık çalışanı, kentten ayrılma kararı almıştı. Ancak, yaşanan bu olayların ardından, hastane yönetiminin sorumluluğu sağlık emekçilerine ve güvenlik görevlilerine yükleyerek adeta mobbing uyguladığı öğrenildi.

Bu gelişmeler, Zonguldak’ta hastane altyapısındaki sorunların yanı sıra, sağlık çalışanlarının güvenliği ve iç bürokrasi sorunlarının acil bir şekilde çözülmesi gerekliliğini bir kez daha ortaya koymaktadır.

CHP Merkez İlçe Başkanı Osman Zaimoğlu’da sağlıkta yaşanan benzer sorunlara dikkat çekti ve önerilerini sundu.