Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından düzenlenen “Kent Söyleşileri” dizisinin bu haftaki konuğu, 1945 Zonguldak doğumlu Makine Mühendisi Fikret Gökçe oldu. Gökçe, 80 yıla yaklaşan yaşamının köşe taşlarını izleyenlere etkileyici bir anlatımla sundu.

Gökçe’nin Zonguldak’a Duyduğu Aşk

Sözlerine Zonguldak’a aşık olduğunu belirterek başlayan Fikret Gökçe, Fevkani Köprüsü’nün yıkılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Ekrem Murat Zaman’dan köprüden bir parça almasını istediğini ifade eden Gökçe, bu anısını duygulu bir dille paylaştı: “Ekrem kardeşim bu yıkan yok eden zihniyetin elinden ancak bir beton parçası kurtarabilmiş. Demir parçalarını son gramına kadar alıp Ankara’ya satmaya götürmüşler. Ben bu beton parçasını çocukluğumun en önemli hatırası olarak hep saklayacağım.”

Cumhuriyet Kadını Ayten Alper’den Selam

Gökçe, “Atatürk’e çiçek veren kız” olarak heykeli dikilen Ayten Alper’in selamını getirdiğini de belirtti. “Ayten abla 98 yaşında. Bir cumhuriyet kadını olarak hâlâ iki eliyle piyano çalıyor. Kendisine buraya geleceğimi söyledim, ‘Hemşehrilerime çok selam söyle’ dedi. Sizlerin selamını da ona ileteceğim.” dedi.

Zonguldak: Bir Cumhuriyet Kenti

Zonguldak’ın Cumhuriyet tarihi içindeki önemine vurgu yapan Gökçe, kentin Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndan Kıbrıs Savaşı’na kadar pek çok alanda büyük fedakarlıklar yaptığını söyledi. “Zonguldak bu ülke için varını yoğunu vermiş bir kenttir. Canını yalnızca yerin altında değil, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda, Kore’de, Kıbrıs’ta da feda etmiştir. Kore’de 48, Kıbrıs’ta 11 Zonguldaklı şehit bulunmaktadır.” dedi.

Zonguldak’ın Eğitim Tarihi

İzmir İktisat Kongresi’nde maden mühendisi yetiştirilmesi üzerine alınan bir karar sonucu 1924’te Zonguldak’ta kurulan ‘Maden Mühendisi Mektebi Alisi’ni anlatan Gökçe, burada yetişen mühendislerin Türkiye’nin her yerinde ve yurtdışında önemli görevler üstlendiğini belirtti. Gökçe, özellikle Sıtkı Koçman’ın başarılarını ve Zonguldak’a olan katkılarının sınırlı olduğunu dile getirdi: “Şu anda Muğla’da bir üniversiteye adı da verilen Sıtkı Koçman, Türkiye’nin pek çok il ve ilçesinde okul, hastane, sağlık ocağı ve benzeri kurumları yaptırıp hizmete sunmuştur. Ancak ne yazık ki Zonguldak’ta çakılı bir çivisi yoktur.”

İnönü ile Anı

Gökçe, 1950’lerin başında İsmet İnönü’nün Zonguldak’a gelişiyle ilgili bir anısını da paylaştı: “İnönü, vapur ile Zonguldak’a geldiğinde Demokrat Parti, Zonguldak’a inmesine müsaade etmedi. Uzatılan bir kalasın üzerinden karaya ayak basan İnönü’yü karşılayanlar arasında ben de vardım. Elimde bir Türk bayrağı ve İnönü fotoğrafı ile kalabalığa karışmışken beni fark etti. Yanına çağırdı. Yanağımı okşadı ve yakama bir gümüş altı ok rozetle ipek bir CHP bayrağı taktı. O gümüş rozeti yıllar içinde kaybettim, ancak bayrak hâlâ bende duruyor.” dedi.

Zonguldak’a Vefa

Her Zonguldak ziyaretinde İnönü heykelinin önünde saygı duruşunda bulunduğunu belirten Gökçe, Demokrat Parti’nin heykeli yıkma girişimlerini ve CHP’lilerin bu heykeli koruma çabalarını anlattı. “O heykelin önünde günlerce nöbet tutanları saygıyla anıyorum.” dedi.

Söyleşinin Sonu ve Kitap İmza Günü

Söyleşinin ardından Fikret Gökçe, “Yerli ve Milli Uçakları 100 Yıl Önce Biz Yapıyorduk” adlı kitabını imzaladı. İmza gününden elde edilen tüm geliri ZOKEV’in burs fonuna bağışlayan Gökçe, etkinliği daha da anlamlı kıldı.

Gökçe’nin zengin ve etkileyici anlatımı, katılımcılara unutulmaz bir söyleşi yaşattı. ZOKEV, böyle değerli bir ismi konuk etmenin gururunu yaşarken, katılımcılar da Fikret Gökçe’ye bu özel anıları paylaştığı için teşekkür etti.