BU BAHÇEDE CENK KORAY VAR !

Adanalı mı Zonguldaklı mı diye hep tartışılır.

TRT`nin bir zamanların en sevilen sunucusu Cenk Koray nereli ?

Babası Adanalı, annesi ise Bartınlıydı.

1 Ağustos 1944 yılında Adana’da dünyaya geldi.

1940`lı yılların sonlarında annesinin öğretmen olarak Zonguldak`a atanması ile küçük yaşta Zonguldak`a geldi. Gençlik yılları Zonguldak`ta geçti. İlköğretim okullarını Zonguldak`ta okudu.

Annesinin öğretmenlik yaptığı, Namık Kemal İlkokulu`ndan Zonguldak Limanı manzarasını seyretti. (Fotoğrafta ki okul ) Öğretmeninin değişmesi sonucu başka okula alındı.Bu sefer Mithat Paşa Okulu`ndan baktı Üzülmez Deresi`ne. Koray bir süreliğine Çelikel`de okumuştur. Çelikel`den baktı bu sefer Zonguldak Deniz Feneri`ne.

Akşam gazetesinde “Cenk Meydanı” başlığıyla yayınlanan bir yazısında Zonguldak’ta yaşadığı günlerle ilgili şu ifadelere yer veriyor:

“Fener Mahallesi’nde müthiş bağlılık ve birlik içinde bir grubumuz vardı ki, bugün bile beraberliğimizi sürdürüyoruz. Raif’ten tutunuz da Çıta Mehmet’e, Osman Poshor’dan tutunuz da Tahsin Pamir’e, Erdal Arpat’tan tutunuz da Abey Narman’a kadar uzanan bir gençler topluluğu.”diye o zamanın gençlerini anmıştır.

Cenk KORAY 1950`li yılların başlarında Zonguldak`ta yaşamıştır.Gençlik yıllarını Zonguldak`ta geçirdiği için kendisini Zonguldaklı olarak görür.

Koray, 1956 yılında yine annesinin tayini sonucunda Ankara`da liseye devam eder.Girdiği Ankara TED Kolejini bitirdikten sonra, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirir ve avukat olur.

Gazeteciliğe 1964’te başlayan, Son Havadis ve Tercüman gazetelerinde çalışan Koray, avukatlık, Turizm ve Sağlık bakanlıklarında halkla ilişkiler müdürlüğü yapar.

Sanat dünyasına ilk adımını 24 yaşında atan,,köşe yazarlığı yapan Koray, hakemliği yanında aynı zamanda tenisçidir.Tenise de zaten Zonguldak`ta başlamış, bu şehirde ilgi duymuştur.

Tenis maçlarında yaptığı şovları, TRT yöneticilerin ilgisini çeker. Cenk KORAY`a iş teklifinde bulunurlar.

Uzun süre pazar eğlence programları başta olmak üzere şovmenlik yapan ünlü sunucu, özellikle programlar içinde sunduğu “Tele Kutu” gibi ufak yarışmalarla büyük beğeni kazanır.

Daha sonra özel televizyon kanallarında da programlar yapan ve çeşitli şov programlarına konuk olarak katılan ünlü sunucu, esprileri, samimi tavrı ve renkli kişiliğiyle ününü sürdürür.

Kalp krizi geçirdiği 1989 yılına kadar sunuculuk yapmaya devam eden Koray, daha sonra Akşam gazetesinde yazar hayatına devam eder.

1996’da oğlu Nihat’ın kendi kollarında ölmesiyle büyük bir acı yaşar.

“Aile Pansiyonu” ve “Abuzer Kadayıf” filmlerinde de oynayan Cenk Koray,ilk geçirdiği kalp krizinin ardından, 11 sene sonra 23 Temmuz 2000 tarihinde Suadiye’deki evinde geçirdiği ikinci kalp krizi sonucu vefat eder.

Şimdi siz söyleyin Cenk Koray Adanalı mı, Zonguldaklı mıydı ?

[Fotoğraf; 1950`li yılların Namık Kemal İlkokulu bahçesi.Cenk Koray`ın bu okulda okuduğu yıllara denk geliyor.]

Hayati YILMAZ

Zonguldak Tarih