Alevi tarihi üzerine yazdığı sayısız kitap ve makaleyle tanınan eğitimci-yazar İsmail Kaygusuz memleketi Malatya’da toprağa verildi.

 Alevi tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan eğitimci-yazar İsmail Kaygusuz, öğlen Malatya’nın Onar köyünde son yolculuğuna uğurlandı. 78 yaşında hayata veda eden Kaygusuz bir süredir kanser tedavisi görüyordu. Usta yazarın ailesi pandemi nedeniyle İstanbul’da herhangi bir uğurlama yapmadı. 

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba: “Şeyh Hasan Onar Dede ve  Onar Köyü’nün tarihsel yönden incelenmesi ve tanıtımı için çok önemli işlere imza atan araştırmacı yazar İsmail Kaygusuz’un vefatını üzüntü ile öğrendim.Kendisine Allah’tan rahmet,ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.” ifadelerine yer verdi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat Twitter paylaşımında Kaygusuz için şu ifadeleri kullandı: “Yaprak döker bir yanımız…’ Kıymetli hocam filolog, arkeolog ve Anadolu’nun inanç tarihi uzmanı çok özel dostum Dr. İsmail Kaygusuz’u kaybettik. Onu birkaç kelime ile anlatamam. Çok üzgünüm. Ailesinin, öğrencilerinin, sevenlerinin, hepimizin başı sağ olsun.”

EMAR Vakfı, İsmail Kaygusuz ile ilgili mesaj yayınladı

YOLDAŞIMIZ İSMAİL KAYGUSUZ

5 Nisan 1944 – 3 Şubat 2022

Işıklar İçinde Yatsın

Değerli Yoldaşımız, Dostumuz, gerçek anlamda bilim işçisi, araştırmacı yazar, arkeolog ve tarihçi İsmail Kaygusuz’u kaybettik. Kendisini saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz.

İsmail Kaygusuz’la ilk kez 1991 yılında, TKP Merkez organı İşçinin Sesi’nin redaksiyon odasında karşılaştık. Partinin aldığı karar uyarınca ülkede yayınlanan Kavga dergisinin Mayıs 1991 tarihli 3. Sayısına yazdı ilk kez. Yazıları Kervan Dergisinde ve İşçinin Sesi gazetesinde de yayınlandı. Ardından, yılların biriktirdiği bir heyecanla gece gündüz yazmaya, Alevilik-Bektaşilik konusunun henüz aydınlığa çıkmamış alanlarını aydınlatmaya koyuldu. Yunus Emre’nin devletin iddiasının ötesinde gerçek bir Alevi-Bektaşi ozanı olduğunu; Pir Sultan Abdal’ın ülke aydınlarında epeyce yaygın olan inancın tersine, Şah İsmail zamanında yaşadığını, büyük Alevi ozanı Kul Himmet’le musahip olduğunu; Hacı Bektaş Veli’nin esasen bir Babai ve İsmaili Daisi olduğunu ilk kez ondan duyduk. 1991’den aramızdan ayrıldığı tarihe kadar çok sayıda araştırma eseri, tiyatro oyunu, roman, öykü, Bektaşi fıkraları, şiirler bırakan Kaygusuz yoldaşımız tüm katkılarını ismailkaygusuz.com adlı web sitesinde toplamıştı ve en son görüştüğümüzde, 15 gün önce, üç kitabının basıma hazır olduğunu ama bastırma güçlüğü çektiğinden şikayet ediyordu.

Çevresindeki komünist dostlarının, yoldaşlarının önyargısız ve özendirici tutumunun da yardımıyla hem Anadolu’nun kadim tarihini, hem Türk ve Kürt boylarının tarihini, Alevi-Bektaşi felsefesinin derin köklerini açığa çıkarmak girişimlerinde Türkiye’ye, sınıf mücadelesine, Alevi-Bektaşi inancı mensuplarına, katkıları ölçülemez.

Olabildiğince sade ve alçakgönüllü bir yaşam yaşamış olan İsmail Kaygusuz, arkeoloji Doktorası yapmış bir bilim insanı olarak, son yıllarını atasının geldiği Malatya Arapkir ilçesinin Onar köyünün geçmişini aydınlatmaya, köyde bugün hala faaliyette olan ülkenin en eski (1224) yerleşik zaviye ve Cem evini Alevi-Bektaşi kamuoyuna tanıtmaya, Onar’da yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tarihsel zenginliklerin geniş kamuoyuna tanıtılmasına ayırmıştı.

İsmail Kaygusuz, ülkenin sorunlarından hiçbir zaman uzaklaşmadı. Kendi ülkesinde turist gibi yaşayan “aydın”ların tersine, her zaman Alevi-Bektaşi toplumuyla, Dergâhla, ilerici aydınlarla, komünistlerle el ele yürüdü. Her zaman birliğin önemini vurguladı. Her zaman teorik kavrayışın pratik arayışın önünü açacağına inandı.

EMAR Emek Araştırmaları Vakfı’nın yöneticilerinden İsmail Kaygusuz yoldaşımızı çok seviyorduk.

Başımız Sağolsun.

Sohbetlerini, kendisini özleyeceğiz.

35 Kitap Yüzlerce Makale Yazdı

Eğitimci, edebiyatçı, romancı, oyun yazarı, araştırmacı yazar İsmail Kaygusuz, 5 Nisan 1944, Malatya-Arapgir-Onar köyünde doğdu. Yaşamı boyunca 35 kitaba imza atan Kaygusuz, yüzlerce makale yazdı.

Fransa’da Bizans dili ve epigrafisi, Paris ve Londra’daki çeşitli üniversitelerde Alevilik üzerine araştırmalar yaptı. 1985 yılı sonunda yurtdışına çıkan Kaygusuz, altı yıl Paris’te yaşadı. Paris’in çeşitli üniversitelerinde Alevilik çalışmaları içerisinde bulundu. Daha sonra Londra’ya yerleşerek, çalışma ve araştırmalarını burada sürdürmeye başlayan Kaygusuz’un, Alevilik inanç kurumları, felsefe ve tarihi üzerinde kitapları yayımlandı. Makaleleri Anadolu Araştırmaları, Belleten, Arkeoloji ve Sanat, Türk Arkeoloji Dergisi, Kavga ve Kervan dergilerinde yayımlandı. Devlet Tiyatroları repertuvarına alınmış üç oyunundan Silvanlı Kadınlar, İstanbul Şehir Tiyatroları ve Adana Devlet Tiyatrosu, Diyarbakır Şehir Tiyatrosu tarafından sahnelendi. İsmail Maşuki Duruşması, Bakırköy Yunus Emre Özgün Oyun yazma yarışmasında mansiyon kazandı. Silvanlı Kadınlar oyunuyla tanındı.

Alevi tarihi üzerine çalışmalarıyla tanınan İsmail Kaygusuz defnedildi (gazeteduvar.com.tr)

Reklam