
“Zonguldak Üzülmez ‘de Rombaki” adı ile bilinen köşk, 1897‘de Fransızlar tarafından hastane olarak yapıldı.
Rombaki ocaklarının açılması ve binanın ocak sahibi bir Rum tarafından 1908’de satın alınması ile (Muhtemelen Rum Baki ) bina Rombaki Köşkü olarak ünlendi.” (2010 A.A ve NTV bilgilerine göre)
Bu köşkte 1921’de Nazım Hikmet bir yemeğe katılmış ve bu yemekteki sofrada “kuş sütünden başka her şey vardı” diye anlatmıştı.
Sofrada kuş sütünden başka her şey var.
Havyarından, şampanyasına kadar…
Bey kıyafetli uşaklar,
Prostela hizmetçiler,
Görülmemiş yemekler,
İçilmemiş içkiler…
Şehrin alt kısmında,
Madenci işçiler,
Taş devrinde gibiler……
….
1926 yılında E.K.İ bünyesine alınan bina misafirhane olarak kullanılmaya başlandı
Rombaki Konağı aynı zamanda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 26 Ağustos 1931’de Ertuğrul yatıyla geldiğinde yemek yediği yerdir. Binanın önünde açık havada kurulan sofrada Celal Bayar (İş Bankası Umum Müdürü), Ruşen Eşref (Afyonkarahisar Mebusu), Kılıç Ali (Gaziantep Mebusu), Recep Zühtü (Sinop Mebusu), Reşit Galip (Aydın Mebusu), Tevfik (Genel Sekreter), Yaver Binbaşı Rüsuhi, Hasan Rıza (özel kalem müdürü) ve yaverler vardı.
TTK’ya ait, o dönemlerde Üzülmez Müessese Müdürlüğü olarak kullanılan binada, kömür üretimi konusunda yetkililerden brifing almış ve istirahat etmişti.
Necip Fazıl Kısakürek, “Bir Adam Yaratmak” adlı tiyatro eserini, 1937 yılında Zonguldak’ta, bu konakta yazdı.
Bina daha sonra ,Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu‘na 49 yıllığına bedelsiz olarak verildi.
Üzülmez Huzurevi ve Rehabilitasyon Merkezi, 2004′ yılında zemin kayması nedeniyle boşaltıldı.
Zemindeki kaymalar sonucu binada çatlak oluşması nedeni ile boşaltılan binadaki 26 yaşlı, Devrek ve Ereğli ilçeleri ile Ordu, Karabük, Bolu ve Kastamonu’daki huzurevlerine gönderildi.
Yaşlılar yıllardır arkadaşlık kurduğu kişilerden ayrılması , hüzünlü sahnelere neden olmuştu. Tıpkı işçi müdürlüğü binasının yıkılması gibi o günlerde binanın yıkılacağı söylentileri de büyük tepkiye neden olmuş , yıkımı durdurmak için bazı davalar açılmıştı.
Binanın yıkımı gerçekleşmedi tekrar misafirhane olarak kullanılmaya başlandı.
Rombaki Konağı, 2017 yılında “Sanatçı Oteli olacak” diye lanse edildi , gerçekleşmedi. Bir yıl sonra da (2018 ) Çocuk Bilim Merkezi Projesi olarak , 9 ay sonra bitirileceği sözü verilse de , hiç biri gerçekleşmedi.
Hayati Yılmaz ile
Zonguldak Tarih