
TPAO Genel Müdür Yardımcısı Abdürrahman Tiryaki, Filyos TPAO Seyir Terasında basın mensupları ile buluştu. Basın toplantısında; TP-OTC Genel Müdür Yardımcısı Cem Erdem ve TP-OTC Mühendislik Daire Başkanı Enver Çetinkaya da eşlik etti.
TPAO Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Tiryaki, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Beldesi’nde çalışmaları hızla devam eden doğal gazın en geç 2023’ün ilk çeyreğinde kullanılmaya başlayacağını söyledi. Tiryaki, Zonguldak’ın enerji konusunda ne kadar önemli bir il olduğunu ve bundan sonra da değerinin çok artacağını düşündüğünü İfade ederek, “Zonguldaklı olmak Zonguldak’ta yaşamak çok değerli bir şey” dedi.
“24 Saat Çalışıyoruz”
Genel Müdür Yardımcısı Tiryaki, ”TPAO olarak gerçekten çok yoğun tempoda çalışıyoruz. Bu görmüş olduğunuz tesisler işin sadece %20’si, %30’u görünmeyen kısım ise asıl denizin altında, şu anda karada ve denizde toplam 8 bine yakın personelimiz çalışıyor. 24 saat esasına göre çalışıyoruz ve inşallah sonuçları kısa sürede alarak bu yorgunluklarımızın hepsini dindireceğiz” açıklamasını yaptı.

“Sondajlarımız yoğun şekilde devam ediyor”
Denizde 3 tane geminin çalıştığını belirten Tiryaki, şöyle dedi: “Operasyonlarımız devam ediyor. Elimizden geleni yapıyoruz ve şu anda gemilerimiz çalışma halinde. Denizdeki operasyonumuzun yanında karadaki operasyonumuz da yoğun şekilde devam ediyor. Sondajlarımız yoğun şekilde devam ediyor, programlar dahilinde ilerliyoruz.
Biz mühendislerin bilmediği bir şey var; basınla iletişimi tam olarak sağlayamıyoruz. Ama kurumsal İletişim Müdürümüz Oya Hanım bu konuda bize çok yardımcı oluyor. İnşallah bu toplantıda da birbirimizi daha iyi anlayacağız. Çünkü yapılan iş esasında yöre halkına da bir şekilde hizmet etmesi lazım ve bu konudaki yapılan işi kamuoyuna aktarmak konusunda en iyi siz değerli basın mensuplarısınız tabii ki. Dolayısıyla bu konuda sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca yerel basının bir ilde bu kadar güçlü olmasından dolayı da çok mutlu olduğunu ifade etmek istiyorum.”
“Zonguldak Enerji Konusunda Çok Önemli Bir İl”
Kömürden sonra da doğal gaz ile birlikte Zonguldak’ın değerinin artacağını ifade eden Tiryaki, şöyle devam etti: “Zonguldak kömürden sonra gaz alanında da ön sıraya çıkması hakikaten Zonguldak’ın enerji konusunda ne kadar önemli bir il olduğunu ve bundan sonra da değerinin çok artacağını düşünüyoruz. Ben İstanbul Teknik Üniversitesi’ne 1989 yılında girdiğinde 1 sınıfta bana hocam deseydi ki; ‘hayal et bakalım. Karadeniz’de bir doğal gaz sahası bulunacak, büyük bir limanı olacak ve gemileri içerisine yanaşabilecek, yanında bir havaalanı olacak, demiryolu olacak, karayolu olacak ve bu liman bizim gazı bulduğumuz yere en yakın noktada olacak ki lojistiği kolay olsun. İnanın hayal bile edemezdik. İnanın burada her şey çok kolay coğrafyası çok kolay lojistiği kolay.”

“Zamanımızın çok büyük bir çoğunluğu da zemin iyileştirme ile geçti”
Gaz işleme sahasına sağlam temeller kurduklarını belirten Tiryaki, şöyle konuştu: “Sahaya 20 bin fore kazık çaktık. Ancak bir gün burada en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi alanda gördüğümüz zeminin sağlam olmayışı. Biz burada 20 binin üzerinde fore kazık çaktık, şu an hiçbiri gözükmüyor, fore kazıkların uzunluğu bin 400 kilometre uzunluğunda. Zamanımızın çok büyük bir çoğunluğu da zemin iyileştirme ile geçti, buradaki geri kalan kısmı da hızlıca tamamlıyoruz. Zemin çok yumuşak ve 70 metreye kadar deformasyona uğruyor.
Nehir buraya bir sürü alüminyum getirmiş ve dolayısıyla zemin olarak biraz sıkıntılı alan. Bu sorunu da fore kazıklarıyla çözmüş bulunuyoruz. Bu büyük alan tesis kurmak için bize büyük bir şans Tabii ki Zonguldak’a da büyük bir şans ülke için bir şans. Filyos İç Anadolu’ya bağlanmak için en kısa bir yol, özellikle ticaret yolu olarak Ankara’ya Eskişehir’e buraya ulaşmanın en kısa yollarından bir tanesi.”
Çalışan 8 Bin Kişinin 529’u Zonguldaklı
Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burası ciddi anlamda Zonguldak’tan çalışan sayımız var ve Zonguldak’tan 529 çalışanımız var. Çoğunlukla Filyos, Çaycuma ve Merkezde çalışan çok sayıda insanımız var.
İnsana yapılan yatırım en büyük yatırımdır. Biz burada kalifiye ve nitelikli personeli üniversitelerimizin yardımı ve katkısıyla da yetiştirmek istiyoruz. Bu yıl 55 öğrenci eğitime başladı. Gelecek yıl artarak bu sayı devam edecek.
2 yıllık Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nin Çaycuma’da bulunan Meslek Yüksek Okulu’na yüksek puanlı alımlar oldu ve bunları stajları boyunca 3 bin lira maaş vereceğiz ve mezun olduktan sonra da istihdam edeceğiz. Ara kademe personel ihtiyacımızı da buradan karşılamış olacağız. Denizin altında ve karada doğal gaz boru hattı döşeme çalışmalarımız program dahilinde devam ediyor. Yakın zamanda borularımızın döşenmesi tamamlanmış olacak.”
Denizde Operasyonu Başlatacak Gemi Geliyor
Denizde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Tiryaki, “Karadeniz’de Gaz Sahası’nda kordon bağ hattını denizin tabanına döşeyecek ve büyük yapıları inşa edecek Arctic gemimiz geldi.
Sakarya Gaz Sahası’nda kordon bağ hattını denizin tabanına döşeyecek ve büyük yapıları inşa edecek. Arctic gemisi Türkiye’ye giriş yaptı ve bugünlerde Filyos’ta çalışmalarına başlayacak” dedi.
“Filyos istasyonu Karadeniz gazının karaya çıkacağı yer “
Tiryaki, sözlerini şöyle tamamladı: “Zonguldak kömürle anılıyordu artık kömür ve gazla birlikte anılacak.
Batman’da petrol bulunduğu zaman Batman 3-5 haneli bir köydü şu anki nüfusu 600-700 bin. Kömür Zonguldak’ın en önemli parametresidir ve kömürün dokunmadığı bir aile yoktur. Herkes kıyısından köşesinden ya babası ya da dedesi ya amcası ya akrabası bir şekilde kömür ocağı geçmişi vardır. Dolayısıyla bu zamana kadar hep Zonguldak kömürle anıldı. Zonguldak’ta kömürün büyük bir etkisi var ve gazla beraber bu değer katlanarak inşallah gelişecek ve ön plana çıkacak. Burası Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Filyos istasyonu Karadeniz gazının karaya çıkacağı yer ve çalışmalarımız son sürat devam ediyor. Biz burada gerçekten çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz.
Programlandığı gibi gazımız 2023’ün ilk çeyreğinde gelmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz şu anda denizde deniz tabanı da ve karada çalışmalarımız hızla devam ediyor.”
