Susma/Haber-Yorum
GMİS 12. Olağan Kongresinde en önemli ve acı mesaj, Amasra’da iş cinayetinde yaşamını yitiren 42 Madenci Eşinden biri, Salondaki Maden işçilerine anlamlı mesaj verdi. “Sizler buradasınız benim eşimde burada sizlerin arasında olabilirdi” dedi

GMİS 12. Olağan Kongresi gerçekleşti. Detaylara haber sitemizde gazetemizde elimizden geldiğince yer vereceğiz.
Ama bize göre Kongrenin en acı aynı zamanda en ayıplı yanı olarak tarihe geçen bir olay yaşandı.
Geçtiğimiz aylarda Tüm ülkeyi yasa boğan ve kongrenin de ana gündemini oluşturan Amasra’da yaşanan ve 42 Maden İşçisinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği o acı olayın birinci dereceden tanıkları, acıyı yaşayan aileler ne yazı ki kongre de ite kaka, kürsüde söz vermemek için tüm çabalara rağmen söz hakkını elde ettiler.
Eşlerini, yakınlarını yitiren maden işçileri adına kürsü hakkı kullanmak isteyen ailelere söz ancak, protokolün, konukların salondan ayrılması sonrası ayıp olmasın diye zoraki hak tanındı.
GMİS’in tarihsel alışkanlığından olacak, geçmişte Kozlu’da yaşanan Grizuda hayatlarını kaybedenlerin eşleri de (Merhum Genel Başkan Şemsi Denizer dönemi) kürsü hakkı tanınmamış ve salonda arbede çıkmıştı.
Aradan geçen yıllar bu geleneği bozmadı, şehit maden işçilerinin eşleri salonu dolduran konuklara verilen değer kadar yer bulamadı.
Sendika Yöneticileri ve görevliler, kadınların acılarını kürsüden özgürce, uygun bir ortamda paylaşmamaları için bütün ustalığı gösterdiler. Kürsü hakkını zorla elde eden kadıların ses sitemi salonun duymaması gereken şekilde müdahaleyle kesilmiş oldu.
Üzücü diğer belki de en önemli yan ise, sendika yönetici kadrolarının içinde kendini demokrat-devrimci olanların bu yaşananlara sesiz kalması ise işçi sınıfı açısından son derece üzücü olay olarak kayıtlara geçti.
Diğer acı olan ise, acılı kadın kürsüde sesi çıkmazken salondaki yüzlerce delegeden tıpkı dakikalar önce hep bir ağızdan, “İşte Başkan İşte sendika” diye salonu çınlatan o ses, canlarını yitirmiş maden işçisi ailelerinin sessizliğini, çığlığını, sessizce izlemeleri de işçinin durumunu hepimizin yeniden değerlendirmemiz gerektiğine işaret etti.(Susma)