Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından her yıl verilen eğitim, kültür ve bilim ödülleri Zonguldak Maden Mühendisleri Lokalinde 4 Şubat Cumartesi günü yapılan törenle sahiplerini buldu. 2022 ödülleri; bilim dalında Prof. Dr. Baki Hazer’e, eğitim alanında Ferda Balkaya Çetin’e, kültür alanındaysa Fahri Bozbaş’a verildi. Sunuculuğunu Cansu Orhan’ın yaptığı ödül töreni Yüksel Kocasoy’un keman dinletisiyle başladı. Kalabalık bir izleyici topluluğunun izlediği ödül töreninde ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun’un açılış konuşması yaptı.

Coşgun: Sergi Odası’ndan Aldığımız Bayrağı Buraya Kadar Getirdik.

Kürşat Coşgun yaptığı açılış konuşmasında, eğitimin, kültürün ve bilimin çağdaş demokrasilerin gelişimindeki etki ve katkılarını göz önünde bulundurarak önceliğini bu alanlara verdiklerini söyledi.

Coşgun, “Ödüllerin, ödül alan kadar, ödül veren kurumların saygınlıklarına da değer kattığına inandıklarını, ödül kazananların haklı gururunun, aynı zamanda ödül veren kurum olarak kendilerinin de onuru olduğunu” vurguladı. Ödüllere aday kişilerin vakfın ilgili organları tarafından belirlendiğini, bu kişilerin bazen geçmiş bir yılın bilançosuna göre, bazen de bir ömür boyu ortaya koydukları mücadele ve çalışmaları ışığında değerlendirildiğini söyledi. Nesnel veriler ve hakkaniyet ölçüsünde yaptıkları seçimlerde vakfın kimliği ve duruşu da belirleyici bir kriter olduğunu belirten Coşgun sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizden önce 2012 yılından itibaren kentimizin kültür sanat odaklarından Sergi Odası İbni Sina Ödülü adıyla pek çok değerimizi onurlandırdı. 2012’de Mehmet Türkçelik, 2013’de Mustafa Yüce ve Yücel Namal, 2014’de Çetin Sezgin, 2015’de Mete Arif Tokmak, 2016’da Ekrem Murat Zaman ve 2017’de Erol Çatma bu ödüllere uygun görüldüler. Sonra bayrağı ZOKEV teslim aldı ve ödülleri tek bir başlık altında değil de, kategorilere ayırarak vermeye başladı. 2017’de haksız yere görevlerinden ihraç edilen dostlarımıza dayanışma duygularımızı iletmek üzere Eğitim Ödülleri’ni İsmet Akyol ve Gökhan Taner Günsan’a, Kültür Ödülü’nü Salim Çalık’a verdik. 2018 Kültür Ödülümüzü değerli ağabeyimiz Hamit Kalyoncu ’ya, Bilim Ödüllerini kendilerini çocuk bilim hizmetine adayan Zeynep ve Ali Hasırcı çiftine verdik. 2019’da ödüllerimize bilim adını da kattık ve bu alanda Profesör.Dr. Mustafa Sözen hocamız ve BEÜ Grizu 263 ekibi arasında paylaştırdık. Kültür Ödülü’nü arkeolog Şahin Yıldırım, halk bilimi alanında yaptığı çalışmalarla Nilgün Çelik, fotoğraf sanatçısı İbrahim Akyürek, Eğitim Ödülünü ise Esma Filiz Hamzaçebi, Bahar Aslan ve Murat Durmuş’a paylaştırdık. 2020 Eğitim Ödülü’nü Işıl Uzun’a, Kültür Ödülü’nü Şehir ve Edebiyat Dergisi’ne, Bilim Ödülünü pandemi döneminde bizleri aydınlatan hemşerimiz Ümit Kartoğlu’na verdik. 2021 Kültür Ödülü’nü, yöremizin ürünü olan Elpek Bezi’ni yeniden canlandıran Nilgün Efes’e, Bilim Ödülü’nü İnönü Mağarası’nda yaptıkları kazı çalışmasıyla bölgemizin tarihini yeniden yazan Doç. Dr Hamza Ekmen ve Doç. Dr. Gülden Ekmen’e verildi. Bugün yine burada eğitimin, kültürün ve bilimin önemini anlatmaya çalıştığımız bu ödülleri her yıl sürdürmekten onur duyuyoruz.”

Prof. Dr. Baki Hazer: Labaratuvar Çalışmaları Yaşam Biçimim Oldu

Bu yıl Bilim Ödülünü alan Prof..Dr. Baki Hazer ödül hakkındaki düşüncelerini şöyle dile getirdi.

“Gökçebey’de başlayan okuma maratonunu Kastamonu Gölköy Öğretmen Okulu, Çapa yüksek Öğretmen Okulu, İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi, KTÜ Kimya Bölümü ve oradan Amerikalar kadar uzanıp tekrar memleketime geri dönüp hizmet vermenin onurunu yaşıyorum. Son 20 yıllda verimli bir akademik hayatım burada geçirdim. Beş yıl önce emekli olduğumdan bu yana hala, laboratuvar deneylerimin başındaydım. Bu çalışma biçimi bende yaşam şekli haline dönüştü. Başarılarımı eşimim hoşgörüsü altında sürdürdüm. Bülent Ecevit Üniversitesi ve yeni atandığım Kapadokya Üniversitesi’nin adını bilim dünyasında gücüm yettiğince devam ettirmeye çalışıyorum.”

Çetin: Birlikte Çalıştığım İnsanların Kalbini Buraya Getirdim

Eğitim ödülü sahibi Ferda Balkaya Çetin duygularını şu şekilde yansıttı: “Bugün burada Eğitim Ödülüne layık görülmemin heyecanımı, mutluluğunu ve onurunu yaşıyorum. 1980 yılında öğretmenlik kuramı çekmek için gelmiştim. Bir başarı varsa bu birlikte kazanılan bir başarıdır. Ben bir sinerji yarattım ve bunun ardına yüzlerce kişi katıldı ve hedefe ulaştık. O insanları kalbimle buraya getirdim; şimdi hepsi burada sizin aranızda. Eşim, çocuklarım ve köylülerimle birlikte başardık. Çalışmalarım boyunca bizleri maddi ve manevi olarak destekleyen herkese teşekkür ederek bu ödülü onların adına alıyorum. “

Bozbaş: Mustafa Eyriboyun’un Şiirini Bestelerken Ödül Haberini Aldım.

Bu yıl Kültür Ödülünü kazanan tiyatro ve müzik sanatçısı Fahri Bozbaş ise ödülünü aldıktan sonra salondaki izleyicilere şu şekilde seslendi: “Yakın zamanda kaybettiğimiz bizden biri olan bilim insanı değerli hocamız Mustafa Eyriboyun’un kaleme aldığı ‘Çelik kafeslerle’ diye başlayan bir şiirini bestelemeye çalıştığım bir anda ZOKEV Kültür Sanat Ödülü’nü aldığımı öğrendim. Almanlar sanatın anlık bir ilham olduğunu söylerler. Sanatta neyi nasıl yapma olgusu var. Halktan kopuk olunca neyi, nasıl yapacağınızı bilemezsiniz. Zonguldak’ta yaşıyor olmam benim şansımdı. Şu anda ‘Arın Tiyatro’ adlı bir tiyatro grubum var. Arın anlam olarak “madende çalışılan en uç kısım”a verilen bir addır. Yerel yönetimler tiyatro gibi sanatlara sahip çıkmayınca yıllar öncesinde kendimizce böyle bir çözüm yolu bulmuştuk. Daha sonraları Levent Özger ile ortaklaşıp ‘Kömür Karası’ adlı müzik grubu kurduk. Tiyatro ve müzik ile yol alışımızdan duyduğum bu haz duygusu ile bir ödül alabiliyorsam doğru yolda olduğumu söyleyebilirim.” Dedikten sonra Eren Bozbaş ve Kadri Arslan ile birlikte Kömür Karası Müzik Grubu repertuvarından maden şarkıları dinletisi sundu.

Vakıf tarafından yapılan açıklamada ödüllerin gerekçeleri şu şekilde belirtildi:

PROF. DR. BAKİ HAZER

Akademik yaşamı boyunca ortaya koyduğu performans, içinde yer aldığı çok sayıda proje, yayımladığı binlerce makale ve yaptığı sayısız çalışmayla, Zonguldak’ın, bilim dünyasındaki yüz akı oldu. Kimya bilimine ulusal ve uluslararası düzeyde sunduğu katkılarla binlerce meslektaşının ufkunu açtı, çok sayıda bilim insanı ve eğitimcinin yetişmesine katkı sundu. Sahip olduğu vasıflar, taşıdığı bilim insanı nosyonu ve ilkeli yaşamıyla öğrencilerine ilham verdi, örnek oldu. Araştırma çalışmalarına başarılarla dolu akademik yaşamı sonrasında da ilk günkü heyecan ve aşkla devam etti. Çabaları uluslararası alanda da yankı buldu, dünyanın en etkili bilim insanları listesinde yer alarak, kentimizin göğsünü kabarttı. Sayın Baki Hazer, tüm bu çalışmaları ve örnek kişiliğiyle ZOKEV 2022 Bilim Ödülü’ne değer görüldü.

FERDA BALKAYA ÇETİN

Öğretmenlik görevi sırasında elde ettiği kazanımları yaşamı boyunca taşıdı. Yalnızca yetiştirdiği öğrencilerin değil dokunduğu herkesin öğretmeni, rol modeli oldu, örnek yaşamıyla yol gösterdi. Tüm görev yaptığı yerler gibi meslek yaşamının henüz başında görev yaptığı köyle de gönül bağını hiç kesmedi, insanlarıyla iç içe oldu. Köyün atıl kalan okul binasını kütüphane ve sanatevine dönüştürme hayalini gerçekleştirmek için büyük bir imece başlattı. Küçük katkıların anlamlı sonuçlara dönüştüğü başarılı çalışma sonucunda, yakınımızdaki bir köye, hafızaları da diri tutacak bir kültür mekânı kazandırdı. Sayın Ferda Balkaya Çetin örnek yaşamı, özverisi ve bölgemizin eğitim yaşamına sunduğu katkılar nedeniyle ZOKEV 2022 Eğitim Ödülü’ne değer görüldü.

FAHRİ BOZBAŞ

Hep emek ve emekçinin yanında oldu, yaşamını emek mücadelesiyle Zonguldak’ın değerlerinin korunmasına vakfetti. Çok yönlü sanatçı olarak, tiyatro oynadı, pantomim yaptı; yazılar, güfteler yazdı, Zonguldaklı şairlerin eserlerinden besteler yapıp seslendirdi. Uzun yıllar tiyatro alanında yaptığı çalışmalarla kentin kültür yaşamına değer katmakla kalmadı çok sayıda genç sanatçının yetişmesini de sağladı. Yarattığı “Göçük Mehmet” tiplemesiyle, içlerinden biri olduğu maden işçilerinin yeraltındaki meşakkati, doğayla mücadele sırasında sergilediği bilgeliği büyük bir ustalıkla sahneye taşıdı. Adeta kentin damarlarından sağarak ürettiği kitaplar ve kendine özgü üslupla kaleme aldığı yazılarla Zonguldak’ın sorunlarına ışık tuttu. Büyük emeğiyle kurulan “Kömür Karası” grubuyla emek şarkıları söylerken kentin kültürel dokusunu yansıtan yeni bir müzikal derinlik de yarattı. Sayın Fahri Bozbaş, tüm bu çalışmaları, Zonguldak’ın değerlerini özümseyen sanatçı kişiliğiyle ZOKEV 2022 Kültür Ödülü’ne değer görüldü.(Gönüllü Muhabir)

Reklam