SES, Maraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından bir açıklama yayımlayarak defalarca dillendirilen taleplere karşılık verilmediğini, sağlık emekçilerinin taleplerini ısrarla dillendireceklerini ifade etti
KESK’e Bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), yaptığı açıklamada Maraş merkezli depremlerin ardından yurt genelinde sağlık ve sosyal hizmet kurum binalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından denetlenmesi gerektiğini belirtti.
“Binlerce çalışanın ve hastanın olduğu hastaneler kullanılamaz hale gelmiştir”
SES yaptığı açıklamada, deprem gibi doğal afetlerde ayakta kalması gereken kurumların başında kamu sağlık kurumlarının gelmesi gerektiğini fakat Maraş merkezli yaşanılan depremlerde herhangi bir sağlık hizmeti verebilecek hastanenin kalmadığı ifade edildi:
Toplumun ve sağlık emekçilerinin can güvenliğinin hiçe sayıldığı apaçık ortadadır. Deprem gibi doğal olaylarda ayakta kalması gereken kurumların başında kamu sağlık kurumları gelmektedir. Oysa bu deprem de gördüğümüz gibi kamu sağlık kurumlarının birçoğu ya yıkılmış ya da büyük hasar almıştır. Binlerce çalışanın ve hastanın olduğu hastaneler kullanılamaz hale gelmiştir. Hatay’da neredeyse sağlık hizmeti verebilecek bir kamu kurumu kalmadı. “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile getirilen Aile hekimliği sistemi ile birinci basamak sağlık kurumları özel şirket gibi görülmüş ve apartman altları, cami altları, dükkânlar ASM’lere dönüştürülmüştür. Bunların da birçoğu deprem ile birlikte kullanılamaz hale gelmiştir. İlk günden itibaren “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında uygulanan politikaların aslında halk ve sağlık emekçileri açısından yıkım anlamına geldiğini ifade ettik ve mücadelesini yürüttük.
“Çağrılarımıza hiçbir yetkili cevap vermedi”
SES, deprem bölgesindeki sağlık hizmetleri ihtiyacının giderilmesi için defalarca çağrı yapıldığını, resmi başvurularda bulunulduğunu fakat herhangi bir şekilde çağrılara ve taleplere dönüş yapılmadığını belirtti.
SES ayrıca, 10 ilde bulunan sağlık emekçilerinin de depremzede olduğunu hatırlatarak mesaj yoluyla tebliğ edilen görevlendirmelerde taleplerin dikkate alınması ve sağlık emekçilerinin daha fazla mağdur edilmemesi gerektiğini ifade etti:
10 ilde görev yapan sağlık ve sosyal hizmet personelinin kendisi de bizatihi depremzede konumundadır. Sendikamıza ulaşan bilgilere göre afet bölgesindeki sağlık ve sosyal hizmet personeline mesaj yolu ile görevlendirmeler tebliğ edilmektedir.
Deprem bölgesindeki illerde görev yaparken kendileri de depremzede konumuna düşen sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin daha fazla mağdur edilmemesi için;
Sağlık Bakanlığını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığını ve YÖK’ü aşağıdaki taleplerimizi dikkate allamalarını ve önerilerimizi dikkate alarak planlama yapmalarını bekliyoruz.

Açıklamanın tamamına ulaşmak için tıklayınız.