ZONGULDAK – Eğitim İş Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu, 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 103. yıl dönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yayımladı. Antlaşmanın Türkiye Cumhuriyeti’nin “tapu senedi” olarak nitelendirildiği açıklamada, Lozan’ın yalnızca geçmişin değil, geleceğin de teminatı olduğu vurgulandı.
“Emperyalizmin Prangası Lozan ile Parçalandı”
Lozan Barış Antlaşması’nın yalnızca savaşı sona erdiren diplomatik bir belge olmanın ötesinde, tam bağımsız bir devletin tarihsel kurtuluş ve kuruluş beyanı olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yedi düvele karşı kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın siyasi zaferi Lozan ile perçinlenmiş, emperyalizmin Sevr ile vurmak istediği pranga Lozan ile parçalanmıştır. Bu antlaşma, tebaadan yurttaşa, çökmeye mahkûm imparatorluktan modern bir ulus devlete geçişin uluslararası alanda tescillenmesidir.”
Ekonomik Bağımsızlık ve Çağdaş Eğitim Vurgusu
Siyasi egemenliğin ancak ekonomik bağımsızlıkla korunabileceğine işaret eden Eğitim-İş Zonguldak Yönetimi, asırlık kapitülasyonların kaldırılmasının antlaşmayı “zafer” kılan en temel unsurlardan biri olduğunu belirtti. Lozan’ın sağladığı barış iklimi sayesinde Türkiye’nin yönünü çağdaşlaşmaya dönebildiği belirtilerek, “Eğitim emekçileri olarak ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller yetiştirme idealimiz, gücünü doğrudan Lozan ile sağlanan kazanımlardan almaktadır” denildi.
“Lozan’a Saldırıların Temelinde Cumhuriyete Duyulan Alerji Yatıyor”
Günümüzde Lozan Barış Antlaşması’nı hedef alan “hurafeler ve tarihsel gerçeklikten yoksun saldırılara” da tepki gösterilen açıklamada, bu tutumun temelinde laik hukuk devletine ve halk egemenliğine dayalı Cumhuriyet rejimine duyulan alerjinin yattığı savunuldu. Sendika; laik ve bilimsel eğitimi tasfiye etmek isteyen, Cumhuriyetin temel ilkelerini tartışmaya açan zihniyete karşı Lozan’ı kararlılıkla savunmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Açıklama, “Saraylara, sultanlara ve emperyalizme karşı halkın kaderini kendi ellerine aldığı Lozan’ı 103. yılında selamlıyor; başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ile Lozan Antlaşması’nın mimarı İsmet İnönü olmak üzere, özgürlük ve bağımsızlık mücadelemizin kahramanlarını saygı, sevgi ve sonsuz minnetle anıyoruz. Yaşasın Tam Bağımsız, Laik ve Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti!” sözleriyle sona erdi.

sitesinden daha fazla şey keşfedin
Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.
