Emek Partisi (EMEP) Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yaptığı basın açıklamasında, artan okul masraflarının emekçi ailelerin sırtına yüklendiğini belirterek eşit, parasız ve kamusal eğitim talebini yineledi.

Türeli, hane gelirlerinin yerinde saydığı bir dönemde velilerin fahiş zamlarla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Kırtasiye ürünlerinde %30-40, okul kıyafetlerinde %50-60 ve servis ücretlerinde %35-60 aralığında zam yapıldığını belirten Türeli, Zonguldak’ta UKOME tarafından belirlenen servis ücretlerinin kısa mesafelere rağmen oldukça yüksek olduğunu ifade etti.

Okulların boya, tadilat, temizlik ve güvenlik giderlerinin dahi velilerden toplanan paralarla karşılandığına dikkat çeken Türeli; “bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su” talebinin iktidar tarafından ısrarla reddedildiğini, yoksullaşan ailelerin çocuklarına ise MESEM programlarının adres gösterildiğini dile getirdi. Şirketlere teşvik ve vergi affı için bütçe bulunurken çocukların beslenmesine ve eğitim masraflarına bütçe ayrılmamasının bir “kaynak yetersizliği” değil, “siyasi tercih” olduğunu kaydetti.

EMEP Zonguldak İl Örgütü’nün Talepleri

  • Tamamen Ücretsiz Eğitim: Devlet okullarının tüm giderleri kamu bütçesinden karşılanmalı; velilerden temizlik, güvenlik, bakım veya kırtasiye adı altında para toplanmasına son verilmelidir.
  • Ücretsiz Beslenme ve Temiz Su: Tüm devlet okullarında öğrencilere günde en az bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek ve hijyenik içme suyu sağlanmalıdır.
  • Kamusal Ulaşım ve Materyal Desteği: Temel kırtasiye gereçleri ücretsiz verilmeli; fahiş okul kıyafeti ve servis harcamalarına karşı kamusal ulaşım çözümleri üretilmelidir.
  • Güvenceli ve Kadrolu İstihdam: Okulların temizlik, güvenlik ve teknik personel ihtiyacı taşeron uygulamalarla değil, kadrolu istihdamla çözülmelidir.
  • Kamusal Eğitim Bütçesi: Özel kurumlara aktarılan teşvikler kesilmeli, bütçe doğrudan öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin gereksinimlerine tahsis edilmelidir.

Açıklamasının sonunda Türeli, çocukların nitelikli bir eğitim alabilmesi için tüm velileri, eğitim emekçilerini ve Zonguldak kamuoyunu eşit, parasız ve laik kamusal eğitim mücadelesinde bir araya gelmeye çağırdı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.