46. Turizm Haftası Etkinlikleri çok yoğun bir içerikle gündeme girdi. Paneller,Sergi açılışları, Kent Müzesi açılışı gibi oldukça yoğun bir tempo ile gündeme girdi.

Tüm bunların odağında BAKKA,Zonguldak Kömür Jeoparkı Çalışmaları kapsamında yürüyor. 46. Turizm Haftası’nın etkinlikleri aynı zamanda kentin geleceğine hatta dünyada ki gelişmelerin kente nasıl yansıyacağının da bir anlamda habercisi gibi oldu. İçerikte konuşulanlara ve altyapı çalışmalarına bakınca, ‘Kömür Jeoparkı’ Kent Turizmi’nin dipten gelen dalgası mı sorusunu gündeme taşıyor.

Özellikle Maden Müzesi “Kömür Deneyim Ocağı“nın açılışı , ve 46. Turizm Haftası Etkinlikleri çerçevesinde gerçekleşen panelde ki dile getirilen konular kentin nereye evrilmesine yada ‘kent dünyadaki gelişmelere nasıl evrilir‘sorularınıda beraberinde getiriyor.

Panelde dikkat çeken Kent Konseyi Başkanı ve BEÜ Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, 2023 yılından itibaren karbon vergisiyle karşı karşıya kalınacağını hatırlattı.ve şu konuya dikkat çekti.

Bu dönüşüm sürecinde yeşil ekonomi ve iklim değişiminin dayatmış olduğu bir takım önlemler söz konusu bütün dünyada. Biz yüzde 40 ticaretimiz Avrupa Birliği ile yapıyoruz. Geri kalan yüzde 15-20 ABD ve gelişmiş ülkeler. Dolayısıyla onların iklim kriziyle ilgili almış oldukları kararları bizim göz ardı etmemiz mümkün değil. Yakın bir gelecekte üç beş sene içerisinde birtakım ekonomik düzenlemeler hayatımıza girecek. 2023 yılından itibaren karbon vergisiyle karşı karşıya kalmak durumundayız. Yaşanan kriz nedeniyle kömür fiyatları, fosil yakıt fiyatları tavan yapmış durumda. Bu şu anda bizim için bir avantaj. Buna aldanmamak lazım. Kriz zamanları teknolojide önder ülkelerin yeni çözümler üretme noktasındaki hızlanmayı da beraberinde getirir” dedi.

Diğer yandan Jeopark Müdürü Gülsüm Yılmaz, Zonguldak jeoparkı’nın Türkiye’de ikinci Jeopark olacağını belirtmesi ve bu çalışmaların hangi alanları kapsayacağını açıklaması önemli altyapı çalışmaları olarak görülmelidir.

Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri İrfan Önal, Zonguldak’ın 200 yıllık endüstriyel mirasıyla yeniden Türkiye ve dünya sahnesine çıkmasıyla ilgili “Zonguldak’ın markalaşırken ve kalkınırken iletişim sürecine de 200. yılı baz aldım. 200. yılında endüstriyel mirasıyla Zonguldak yeniden Türkiye ve dünya sahnesine nasıl çıkabilir? Konusu üzerine fikirlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Zonguldak aslında kömür madeninin üzerine kurulmuş şehir.Bundan bahsederken özellikle günümüzde çok popüler olan hepimizde yer etmiş olan Endüstri 1.0, Endüstri 2.0, Endüstri 3.0 ve şu anda yaşadığımız Endüstri 4.0’la şehrimizi nasıl ilişkilendirebiliriz. Bu kalkınma sürecinde bundan da bahsedeceğiz.” diye ifadesini önemli olduğunu düşünüyorum.

Yıllar sonra belki de 46. Turizm Haftası’nı hatırlamamıza yardımcı olacak. Bu görüşlere bakalım kent toplumsal yapısı, kentin toplumsal-ekonomik-politik aktörleri nasıl hazırlayacak bunu da ilerleyen zamanda göreceğiz.

Fotoğraflarla kent gündemi oluşturmak

Son günlerin en algı yönetimi fotoğraflar üzerinden yürüyor. Kim kiminle nerede, nasıl, hangi ortamda bir araya geldi ?

Olumlu olumsuz yansımaları oldu.

Fotoğraflara hangi gözle bakacağız, teknik açıdan mı? Nasıl poz verilmiş vb. İçerik açısından mı? Yoksa bu fotoğraf neden paylaşıldı olarak mı ?

Bu sorular çoğaltılabilir.Konuya nereden baktığımız önemli.

Örneğin; Belediye Başkanı Ömer Selim Alan Partili ve bir anlamada da bilinen ‘küskün‘ kadroyla iftar yaptı.

Aslında Başkan Alan ve yemeğe katılanlar tamda toplumda Ramazan Ay’ının özüne uygun bir zamanlama ile bir araya geldi.

Gelen ve getirenleri olumlu olarak anlamaktan öteye birşey söylemek işi Ayın ruhundan uzaklaştırıyor. O nedenle ben bu yan yana gelmeyi olumlu bulduğumu ifade etmek isterim.

Taraflar, hoşgörülü, alçakgönüllü ve birlikte olmak adına bir adım atmışlar. Ama konu çok yankılandı. Bakalım bu fotoğraftan ne çıkacak?

Başkan Posbıyık sert tepki gösterdi

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ‘İftar öncesi belediye verdiği sıcak yemeği geri‘ aldı şeklinde yalan ve maksatlı haber yapıp abonelerine servis eden İhlas Haber Ajansı’na ve bu haber üzerinden siyasi propaganda oluşturmaya çalışanlara sert tepki gösterdi. Geçtiğimiz hafta Susma’nın yorumunda , “Meslek Örgütümüz KGD Kongreye gidiyor‘ başlıklı başyazı yayınlandı.

Oldukça olumlu tepkiler geldi.Yazının tamamı bizim mahalleyi[1]mesleği-ilgilendiriyordu.

O yazının ana konusu içinden geçtiğimiz zor sürece dikkat çekmiş ve KGD’de yeni seçilecek yönetime öneri getirmiştik.‘Etik Kurul’ oluşturulsun.

Ne yapacak bu kurul. İşte bu zamanda lazım. Belediye Başkanı Halil Posbıyık direk adres göstererek bir iddiada bulundu.

Var mı bu konuda bir başka ses yok.

İşte bunun için gerekli. Bir kez daha düşünelim.

Ne Yapmalıyız?

Sağlıcakla Kalın

Reklam