Zonguldak ve çevresinde sahaf geleneğini sürdüren Zonguldak Sergi Odası yıllanmış gazete, dergi, kitap, fotoğraf, kart, afiş ve DVD filmleri masa üstüne çıkarmaya devam ediyor.

Soğuksu Sahaf Günleri’nin 14’üncüsü 27 Eylül 2022’de yeni eklenen dergi, DVD film ve kitaplarla başladı.

Kentin en eski mahallesi Soğuksu’da bulunan Sergi Odası/Sahaf; araştırmacılar, okurlar, görsel sanatlar eğitimi alan öğrenciler ve meraklılar için ziyaret yeri olarak biliniyor.

 

Türkiye’de sosyolojinin üniversitede kurumsallaşmasında önemli rol oynayan, “Ereğli: Ağır Sanayiden Önce  Bir Sahil Kasabası” (1964) adlı kitabın da yazarı olan Mübeccel B. Kıray anısına adanan Sahaf Günleri, 9 Ekim 2022 tarihine kadar açık kalacak. Etkinlik pazar dışında saat 10.00 – 17.00 arası açık olacak. 

Mübeccel Kıray Kimdir?

 Toplumbilimci (D. 23 Şubat 1923, İzmir – Ö. 7 Kasım 2007, İstanbul). Tam adı Mübeccel Belik Kıray’dır. 1897 yılında Girit’te başlayan Yunan katliamından kaçarak İzmir’e göç eden ailelerdendir. İzmir Kız Lisesi (1940)’ni bitirdi. Ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF)’nin Felsefe Bölümü’ne girdi ve 1944 yılında buradan mezun oldu. Fakültede, ünlü felsefecilerden Prof. Dr. Nusret Hızır’ın öğrencilerinden oldu. 

Mübeccel Kıray, Muzaffer Şerif ile Behice Boran’ın hayranıydı. Doktorasını sosyoloji alanında ve “Tüketim Normları” üzerine Behice Boran’ın yanında yaptı (1946). Türkiye Komünist Partisi (TKP) operasyonunda (1951) tutuklananlar arasında yer aldı. Hapisten çıktıktan sonra Amerikan Haberler Bürosu’nda çalıştı. Ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Chicago Nothwestern Üniversitesi’nde antropoloji dalında bir doktora daha yaptı (1950). Türkiye’ye döndükten sonra üniversite dışından sınav vererek doçent oldu (1959). Aynı yıl Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’ne girdi, 1973 yılına kadar ODTÜ Sosyal Bilimler Bölümü’nün gelişmesine emek verdi. 1966 yılında profesör oldu ve bu üniversitede Sosyal Bilimler Bölümü Başkanlığı’nı üstlendi.

 Türkiye’de sosyolojinin üniversitede kurumsallaşmasında önemli rol oynayan, toplumsal değişmeyi ele alan tarzı ile bir ekol oluşturan ve alan araştırmalarına dayanan kır ve kent sosyolojisine (toplumbilim) ilişkin çalışmalarıyla tanınan Mübeccel Kıray, “Ereğli: Ağır Sanayiden Önce  Bir Sahil Kasabası” (1964) adlı kitabında Ereğli kasabasının toplumsal yapısında Ereğli Demir Çelik Fabrikası’nın kuruluşuyla beliren değişimleri ve bunların ortaya çıkardığı sorunları inceledi.  https://www.biyografya.com/biyografi/13451

  www.67sergi.blogspot.com    67sergi@gmail.com

  Sergi Odası, Terakki Mahallesi 

Reklam