
EMEK araştırmaları üzerine tarih çalışması yapan Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, tarihi Fevkani Köprü’yü yıkmak isteyen düşünceye “Köprüyü, Tarihi Değeri Olan Okulları Yıkacaksanız ,Hiç “Zonguldak Kömür Jeoparkı” İçin Uğraşmayın. Hatta “Unesco Kültürel Ve Doğal Mirasın Korunması” İçin Boşuna Uğraşmayın”dedi
BU KÖPRÜ BİR PALNLAMA HARİKASIDIR.
SEDECE BİR KÖPRÜ DEĞİL; KESİNTİSİZ KÖMÜR NAKLİ NEKLİ VE KESİNTİSİZ SEHİR TARFİĞİ DÜŞÜNCEŞİYLE KÖMÜRDEN LAVULARA VE LİMANA DÜŞÜNCESİYLE ŞEVKET SÜREYYA AYDEMİR’İMN BAŞINDA BULUNDUĞU DEV BİR EKİP ÇALIŞMASININ BAŞARISIDIR.
EKİ’NİN DEMİRYOLU NAKLİYATI İÇİN, DİGER DEMİR KÖPRÜLER İLE BİRLİKTE PLANLANMIŞ VE BAŞARIYLA UYGULANMIŞTIR.
EKİ’nin Demir köprüleri
Firma Adı: Lauschanmer (LMS Maschinen- u. Stahlbau GmbH)
Keşif Bedeli ve İhale Bedeli: 3.648.687,30 TL
Mukavele Tarihi; 8.1.1953
Mukavele Nosu:890
Yer teslim Tarihi: 1.12.1953
İhale Süresi: 18 ay
Bitiş Tarihi: 25.11.1955
Geçici kabul: 14.7.1957

“Yıkım ekibi, şu an kendinizi güçlü hissedebilirsiniz. Tarih sizi affetmeyecek
Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, “Yıkım ekibi, şu an kendinizi güçlü hissedebilirsiniz. Tarih sizi affetmeyecek. Çocuklarına torunlarınıza hesap veremeyeceksiniz. Üniversite hocalarına sesleniyorum. Ülkede endüstri mirası yapılarının, dolayısıyla tarihin yok olmasının sorumlusu olmayın diye yalvarıyorum. Lütfen ‘depreme dayanaklı değil’ gerekçesi ile verdiğiniz raporlar Osmanlı ve Cumhuriyet tarihinin yok olmasına neden oluyor” dedi.
Yıkmadan neler yapılabileceğini sıraladı
Fevkani Köprü’nün bir planlama harikası olduğunu ve dünyada bir benzeri daha olmadığını ifade eden Zaman, şunları kaydetti: “Fevkani, sadece bir köprü değildir. Kesintisiz kömür nakli ve kesintisiz şehir trafiği kömürden lavuar ile liman düşüncesiyle Şevket Süreyya Aydemir’in başında bulunduğu dev bir ekip çalışmasının başarısıdır.
Fevkani, EKİ’ni demiryolu nakliyatı için diğer demir köprüler ile birlikte planlanmış ve başarıyla uygulanmıştır. Önce köprü bağlantıları kesilmeli, en kısa zamanda köprü altı boşaltılarak köprü çeliği temizlenmeli. Dere temizlenmeli. Köprü altından her iki yakası yol yapılarak birbirine bağlanmalı. Bunları yapan belediye başkanının heykeli Zonguldak meydanına dikilmeli”

KORUMANIN YAŞATMANIN
DÜNYADA ÖRNEKLERİ ÇOK.
BİZİM KÖPRÜMÜZ KADAR GÜZEL BİR KÖPRÜ
HEM DE BEŞ AYAKLISI
DÜNUYADA YOK.

