Eğitim emekçisi İsmet Akyol’un göreve iade edilmesi sonrası şimdi de nereye atanacağı tartışma yarattı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile hiçbir adli ve idari işlem yapılmadan hukuksuzca ihraç edilen İsmet Akyol  ve Gökhan Taner Günsan’ın  Çaycuma’da, Zonguldak’ta ve Türkiye genelinde toplumunun tüm kesimlerince büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Öğretmeni İsmet Akyol, ihraç edilmesinin üzerinden tam 5 yıl 8 ay 6 gün geçtikten sonra OHAL komisyonu tarafından göreve iade edilmişti.

Konuyla ilgili olarak KESK’e Bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Yönetim Kurulu, Akyol’un atanası süreci ile ilgili olarak Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Züleyha Aldoğan ve atamadan sorumlu Şube Müdürü Yakup Keleş’i ziyaret etmiş ve yeni bir mağduriyet yaşanmaması konusunda görüş bildirdiklerini ifade ettiler.

Eğitim-Sen Zonguldak Şube Yönetim Kurulu yaptığı basın açıklamasında; “Çaycuma halkının, eğitim camiasının beklentisi yeni bir mağduriyetin yaşanmaması ve amasız, fakatsız İsmet Akyol’un atamasının Çaycuma’ya yapılmasıdır

7 Şubat 2017 tarihli 686 sayılı KHK hukuksuz bir şekilde ihraç edilen önceki dönem Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreterimiz, Çaycuma Sipahiler Ortaokulu Türkçe Öğretmeni İsmet Akyol, ihraç edilmesinin üzerinden tam 5 yıl 8 ay 6 gün geçtikten sonra OHAL komisyonu tarafından göreve iade edilmişti.

Milli Eğitim Müdürü Aldoğan’ı ziyaret ettiler

Üyemiz İsmet Akyol’un göreve iade yazısının Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gelmesinin ardından Eğitim Sen Zonguldak Şube olarak, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Züleyha Aldoğan ve atamadan sorumlu Şube Müdürü Yakup Keleş ile bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede 5 yıl 8 ay süren bir mağduriyetin ardından yeni bir mağduriyetin yaşanmaması için üyemiz İsmet Akyol’un atamasının dilekçesinde belirtiği gerekçeler doğrultusunda Çaycuma’da bir okula yapılması talebinde bulunduk.

“Çaycuma’da norm açığı bulunan bu okullar var” 

Üyemiz İsmet Akyol, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne verdiği dilekçede; 26 yıldır Çaycuma’da ikamet ettiğini, eşinin Çaycuma’ya 13 km uzaklıkta bir okulda sınıf öğretmeni olarak görev yaptığını ve Çaycuma’dan gidiş geliş yaptığını, kızının Bartın’da sınavla girilen bir lisede okuduğunu ve kızını cuma günleri alıp pazartesi günleri okuluna bıraktığını, Çaycuma’da Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki bir okulda ve başka kamu kurumlarında OHAL KHK’leri ihraç edilip göreve iade edilenlerden tekrar Çaycuma’da göreve başlatılanlar olduğunu, 5 yıl 8 ay süren bir mağduriyetten sonra Çaycuma dışında başka bir ilçeye atamasının yapılmasının özellikle ekonomik anlamda mağduriyetini daha da artıracağını belirtmiştir. İsmet Akyol, en son görev yaptığı Çaycuma Sipahiler Ortaokulu dışında Çaycuma’da başka okullarda Türkçe branşında norm açığı bulunduğunu da belirterek atamasının Çaycuma’da norm açığı bulunan bu okullardan birisine yapılmasını talep etmiştir. 

Bilindiği gibi İsmet Akyol ile aynı KHK ile hukuksuz bir şekilde ihraç edilen önceki dönem Eğitim Sen Çaycuma Temsilcimiz Gökhan Taner Günsan Ocak 2022’de göreve iade edilmiş, Çaycuma yerine Alaplı’da bir okula ataması yapılarak mağdur edilmişti. O dönemde Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede, Gökhan Taner Günsan’ın branşında Çaycuma’da tek bir okulda norm açığı bulunduğu ve bu okulun da Gökhan Taner Günsan’ın ihraç edilmeden önce görev yaptığı okul olduğu, bu nedenle en son görev yaptığı okula atamasının yapılmadığı ve eş durumu mazeretinin de bulunmadığı belirtilmişti.

Göreve Dönenlerden Ataması Tekrar Çaycuma’ya Yapılanlar Var

Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünün Gökhan Taner Günsan’ın atamasının başka bir ilçeye yapılmasına dayanak olarak sunduğu gerekçeler İsmet Akyol için geçerli değildir. İsmet Akyol’un hem eş durumu mazereti vardır hem de branşında son görev yaptığı okul dışında Çaycuma’da başka okullarda norm açığı vardır. Daha da önemlisi Çaycuma’da görev yaparken KHK ile ihraç edilip göreve iade edilenlerden tekrar Çaycuma’da bir okula ve başka kurumlara ataması yapılanlar vardır. Diğer taraftan birçok ilde KHK ile ihraç edildikten sonra göreve iade edilen öğretmenlere tercih hakkı verilmekte ve bu tercih doğrultusunda atamalar yapılmaktadır.

 KHK ile ihraç edilen öğretmenlere ihraç edildikleri dönemdeki geçen süredeki ek ders ücretleri hiç verilmezken, maaşları ise günümüzde alınan ücret üzerinden değil ihraç edildikleri dönemde alınan maaş faizsiz olarak verilmektedir.  Resmi enflasyonun yüzde 85’e yaklaştığı bir dönemde verilecek toplu maaş oldukça düşük miktarda olacaktır. İsmet Akyol’un 5 yıl 8 ay süren bir mağduriyetinin ardından, kurulu bir düzeninin olduğu Çaycuma dışında başka bir yere atanması günümüz ekonomik koşullarında (yol ücreti, ikinci bir ev kirası vb.) daha büyük bir mağduriyet yaratacaktır. 

Beklenti, Vicdanlarda Büyük Rahatsızlık Yaratan Gecikmiş Bir Hakkın Teslim Edilmesidir

İsmet Akyol ve Gökhan Taner Günsan’ın meslekten ihraç edilmelerinin hemen ardından başta Çaycuma olmak üzere Zonguldak ve Türkiye genelinde haklı olarak büyük bir tepki oluşmuştur. Toplumun her kesiminden, öğrenci velilerinden, öğretmenlerden, eğitim müfettişlerinden, milli eğitim yöneticilerinden, milletvekillerinden, belediye başkanlarından, gazetecilerden, yazar ve şairlerden İsmet Akyol ve Gökhan Taner Günsan’ın öğretmenliği ve sendikal çalışmalarına yönelik görüş ve değerlendirmeleri basın yayın organlarında yer almış, ‘İhraç edilecek değil; ödüllendirilecek öğretmenler!’ oldukları vurgulanarak göreve başlatılmaları talep edilmiştir. Göreve iade edilmeleri için birçok eylem ve etkinlikler yapılmıştır. Arkadaşlarımızın mağdur oldukları dönemde öğrenci velileri, Çaycuma halkı ve eğitim emekçileri hep yanlarında olmuş,  kesintisiz bir dayanışma göstermiştir.

Gökhan Taner Günsan ve İsmet Akyol, başarılı öğretmenlikleri ve sendikal faaliyetlerinin yanı sıra Çaycuma’nın kültürel değerlerini, yazarlarını, şairlerini araştırma başta olmak üzere, Çaycuma’nın sosyal ve kültürel yaşamına önemli katkılar sunmuştur.

Gerek öğretmenlikleri boyunca gerekse Eğitim Sen yöneticisi olarak FETÖ başta olmak üzere cemaat ve tarikatların eğitim alanında faaliyet yürütmesine itiraz eden, öğrencilerini bu yapılardan koruyan, velilerini uyaran Gökhan Taner Günsan ve İsmet Akyol’un 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilan edilen OHAL kapsamında yayınlanan KHK ile hiçbir adli ve idari işlem yapılmadan hukuksuzca ihraç edilmeleri Çaycuma’da, Zonguldak’ta ve Türkiye genelinde toplumunun tüm kesimlerince büyük bir tepkiyle karşılanmıştı.  Arkadaşlarımızın göreve iade edilmeleri de yine toplumun tüm kesimlerince büyük bir sevinçle karşılanmıştır.  Çaycuma halkının, eğitim camiasının beklentisi yeni bir mağduriyetin yaşanmaması ve amasız, fakatsız İsmet Akyol’un atamasının Çaycuma’ya yapılmasıdır. Beklenti, vicdanlarda büyük rahatsızlık yaratan gecikmiş bir hakkın teslim edilmesidir. Atamanın Çaycuma’da bir okula yapılmamasına gerekçe gösterilebilecek hiçbir yasal dayanak yoktur.  Aksi bir durum yeni bir mağduriyet ve ceza anlamına gelecektir. Üyemiz İsmet Akyol’un ataması dilekçesi doğrultusunda branşında Çaycuma’da norm açığı bulunan okullardan birine bir an önce yapılmalıdır. Eğitim Sen olarak konunun tüm yönleriyle takipçisi olacağız.

Reklam