Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun görüşmeleri öncesinde basına yaptığı konuşmasında, Zonguldak ve Çaycuma’nın köyleri ile ilgili bir şeyler mırıldandı. Fiyat artışından dolayı enflasyon oranının ne olduğunu anlatırken , “Çaycuma’da asgari ücretin ne olduğunu bilmeyen köylüler var, onlar ne anlar” dedi.

TÜRK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Ergün Atalay, kendisinin başkan olduğu sendikanın tarihini biliyor mu acaba ? Bilse işçi kenti Zonguldak’ı ağzına alırken, hazır ola geçmesi lazımdı.

Atalay 1954 doğumlu. Daha kendisi kısa donla gezerken,

Türkiye Maden İşçileri Sendikası, “Türkiye Maden İşçi Sendikaları Federasyonu” adıyla, Zonguldak Maden İşçileri Sendikası, Zonguldak Maden Başçavuşları Sendikası, Zonguldak Maden Katipleri Sendikası, Armutçuk Maden İşçileri Sendikası tarafından 18 Ağustos 1958’de kuruldu.

TÜRK-İŞ, ise, 1952 yılında kurulmuştu. Kuruluşunda maden işçileri öncülük etti.

Bir işçi sendikasının başkanı Kıbrıs ağzı ile Çaycuma köylülerini aşağılıyor. Çaycuma bile artık İstanbul Türkçesi konuşuyor, bire Müslüman.

Görevini doğru yapsa zaten bu şahıs , asgari ücret ile çalışanlar için, açlık sınırının altında bir fiyata razı olmazdı değil mi ? Tiyatrocu.

Sen kim sendikacılık kim ? Yalandan yere, senede bir ortaya çıkıp, kendisine verilen pazarlık fiyatını açıklıyor. Sonra da sanki “pazarlık ediyormuş” gibi davranıyor. İşçi aidatları ile besleniyor, bir de tutmuş işçi köylerini aşağılıyor .

O köylerin ödediği bedele baksın ilk önce :

Çaycumalı Recep BAŞOĞLU 1953. Ölümü, 3 Mart 1992 (Grizu faciası, Kozlu)

Çaycumalı Recep TETİK 1961. Ölümü, 3 Mart 1992 (Grizu faciası, Kozlu)

Çaycumalı İsmail ACAR 1959 . Ölümü ; 3 Mart 1992 (Grizu faciası, Kozlu)

7 Mart 1983 tarihinde Zonguldak’ın Armutçuk’ta

7 Şubat 1990 tarihinde Amasya’da

3 Mart 1992 tarihinde Zonguldak’ın Kozlu beldesinde,

17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak’ta, Karadon yerleşkesinde,

13 Mayıs 2014’te Manisa’nın Soma’da dahi, Çaycumalı işçiler hayatlarını maden kazalarında kaybettiler.

2015 yılı Gelik maden ocağında meydana gelen metan gazından etkilenerek ölen Saim Kalkan, Çaycuma’nın köyündendi.

Aynı kazada vefat eden Erol Gün’ün cenazesi Çaycuma’ya bağlı Muhsinler köyünde , evli ve 3 çocuk babası Ahmet Şen’in cenazesi, Uluköy Köyü’nde cenaze namazı kılındıktan sonra; ikisi de birbirine komşu olan iki köyün ortak kullandığı mezarlığa gömüldü. Günlük 70 lira yevmiye ile çalışıyorlardı.

Bu şehrin her köy mezarlığında mutlaka bir maden şehidi yatar.

Biz ülkenin tarihinde en büyük grevi yaptık .

Pardon ya! Kim ki bu Atalay ?

Sarı sendikacı Mehmet Ağa.

Hayati Yılmaz ile

Zonguldak Tarih