Çaycuma Ziraat Odası Başkanlığının olağan kongresi Bugün (Cumartesi) gerçekleştirildi. Tek liste olarak gidilen kongrede mevcut Başkan Rıza Çapkın üçüncü kez oybirliğiyle başkan seçildi.

Çaycuma Belediyesi Seka Sosyal Tesislerinde yapılan Divan Başkanlığını Alaplı Ziraat Odası Balkanı Şeref Türkoğlu’nun yaptığı Çaycuma Ziraat Odası kongresine; AKP Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, AKP Çaycuma İlçe başkanı Birol Yiğit, MHP İlçe Başkanı Mustafa Kaplan, Saadet Partisi İlçe Başkanı Murat Akça, Ticaret Sanayi Odası Başkanı Zekai Kamitoğlu, Emekliler Dernek Başkanı Nizametttin Eyidogan, Esnaf Odası Başkanı Hayri Kandemir, Gelecek Partisi İlçe Başkanı Şenol Cin, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, Nebioğlu Belediye Başkanı Ali Özdal, CHP Zonguldak önceki Milletvekillerinden Ali İhsan Köktürk, İl Genel Meclis Üyesi Ramis Muslu, CHP Milletvekili Aday Adayı Şeref Köktürk, Zonguldak Tarım ve Orman Müdürü Cemalettin Çataklı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire müdürleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Kongrede, Başkan Rıza Çapkın, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, AKP Milletvekili Ahmet Çolakoğlu konuşma yaptılar

Kongrede Başkan Rıza Çapkın yaptığı konuşmada; “Çaycuma İlçemizin arazi yapısı her türlü tarım yapmaya elverişli bir yapıya sahiptir. İlçemizde 216 bin dönüm tarım arazisi mevcuttur. Bu araziler üzerinde hayvancılık, seracılık, meyvecilik alanında çiftçilerimizin belli bir kısmı faaliyet göstermektedir, Odamız tarafından toplamda 50 kadar Meyve üreticimize ve 150 civarında da sebze üreticimize her türlü tarımsal danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.

Oda olarak bizler çiftçilerimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için satış mağazamızda zirai alet ve ekipmanları, tohum, zirai ilaç, fide, fidan ve gübre temininde de çiftçilerimize hizmet vermekteyiz, böylelikle çiftçimize ve yarıma daha çok önem vererek tarımın gelişmesine daha çok katkı sağlıyoruz.

Oda olarak Zonguldak İli Çaycuma İlçesindeki fındık alanlarının fındık dikimine izin verilen alanlar kapsamına alınması ile birlikte fındık alan bazlı gelir desteğinden 1050 çiftçimiz 6000 dekar alanda fındık üretimi yapmakta ve fındık alan bazlı gelir desteğinden yararlanmaktadır. Buda Çaycuma da fındık üreticisine yılda ortalama 1 milyon 500 bin TL gelir sağlamaktadır.

 Çaycuma Ziraat Odası olarak COVİT-19 pandemi döneminde ilçemizde üretim yapan çiftçilerimize Çiftçi Belgesi ve gerekli izin belgelerini vererek sokağa çıkabilmelerini, üretimin kesintiye uğramadan ve ürettikleri ürünlerin tüketiciye ulaştırılması için gerekli izinlerin alınmasıyla çiftçilerimizin mağduriyetini giderdik.

Çaycuma Ziraat Odası olarak İl ve İlçe Tarım Orman Müdürlüğü ile birlikte Özel İdare destekli Çaycuma çiftçilerimize bu dört yıllık faaliyetimiz içinde 105 bin ton buğday tohumu, 28 bin ton yonca tohumu, 9 ton arpa tohumu, 6 ton silajlık mısır tohumu, 25 bin adet ceviz fidanı, 180 bin adet findık fidanı, 3 bin adet Trabzon hurma fidanı dağıtımı ile üretime her zaman destek çıktık, Çaycuma’da ki çoğu boş olan tarım arazilerini bu sayede tarıma kazandırmış olduk.

Odamız olarak Zonguldak İli ve  İlçelerindeki arıcılık yapan 600 çiftçilerimize Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde toplamda 2.888 hibeli çuval kristal toz şekeri dağıtımını gerçekleştirdik.

Bölgemizde faaliyet gösteren Türkiye’nin en büyük Kağıt fabrikalarından biri olan OYKA ya 500 adet çeşitli meyve fidanı dikimi Ziraat Odamız tarafından tecrübeli Mühendislerimiz kontrolünde yapıldı.

Odamız olarak “Her Okula fidan Projesi” kapsamında 80 okulumuza Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında odamızın katkılarıyla toplamda 300 adet fidan dikimini gerçekleştirdik, bunun yanında Nebioğlu Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine 70 adet fidan temini yaparak okuyan Öğrencilerimize fidan dikimi, bakımı ve budaması konularında uygulamalı eğitim almaları yönünde çalışmalar yaptık.

İlçemizde meyveciliği geliştirmek için en az 2 dönüm olmak kaydıyla özel idare destekli kapama bahçelerin kurulması için Kurumlar ile görüşmeler yapılarak meyveciliğin geliştirilmesi konusunda çalışmalar yapacağız. Saltukova ile Çaycuma arasında bulunan tarım arazilerinin devamlılığını sürdürebilmesi ve burada tarımsal faaliyette bulunan  çiftçilerimizin de mağdur duruma düşmemesi için Ziraat Odası olarak bu konuda çalışmaların yapılmasını sağlayacağız.

Odamız olarak Saltukova, Nebioğlu, Perşembe Beldemizde ve de Beycuma İlçemizde Çiftçilerimize daha iyi hizmet sunabilmek için şubelerimizde uzman Ziraat mühendislerimiz vasıtasıyla hizmet verdik vermeye de devam edeceğiz, ayrıca Odamıza kazandırdığımız teknik destek hizmet aracımızla uzman Ziraat Mühendislerimiz ile birlikte Çiftçilerimize Bahçe ve tarla bitkileri yetiştiriciliğinde yerinde her türlü teknik bilgi ve yetiştiricilik konusunda destek verilmiştir verilmeye de devam edilecektir.

Çaycuma Ziraat Odası olarak ‘çiftçimize hizmet, Hak’ka hizmettir’ anlayışıyla her zaman olduğu gibi bundan çiftçilerimizin sonra da her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasında yardımcı olacağımızın bilinmesini istiyoruz, Odamız İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü başta olmak üzere çevremizde kurulu bulunan Damızlık Birliği, Halk Eğitim Müdürlüğü ve İş Kur ile diğer tarımla ilgili kuruluşlarla her zaman diyalog içerisinde olmuş ve olmaya da devam edecektir” dedi.

Tek liste ile gidilen kongrede Rıza Çapkın tekrar oda Başkanlığına seçilerek yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Yaşar Acıcı, Recep Aysan, Satılmış Çarşanbalı, Orhan Büyükyonca, Pınar Aydoğan, Soner Pat. Meclis Başkanı Bayram Cura (Susma/Çaycuma)

Haber Yorum;

Çaycuma bir anlamda da Vadi’nin merkezi konumunda ki şehrimiz. Çaycuma Ziraat Odası’da bölgedeki gerek sanayi, doğal gaz ve buna bağlı gelişmelerin yanısıra Organize Sanayi Bölgelerinin de hızla geliştiği bir merkezde Rıza Çapkın 3.Kez Başkan seçildi. Bundan önceki dönemler bir anlamda rutin bir çalışma olarak değerlendirilirken, bundan sonraki dönem ise bir yanıyla ustalık dönemi ve daha önem taşıyan bir süreç. Bölgede Sanayi gelişiyor, bir yandan tarım arazilerinin ortadan kalktığı yönünde tepkiler geliyor, Doğalgaz’la birlikte varlığı neredeyse tescillenen Gübre Fabrikası ve buna yönelik Çaycuma Çevre gönüllülerinin gösterdikleri refleksler.Bir yandan topraksız (Teknolojik) tarım diğer yandan, toprağın, havanın, ağaçların olumsuz etkilendiği çevresel şartlar.

İşte Çapkın ve yönetimi , tüm bunlar bölge insanının yaşam alanlarının, imarın, sanayinin ve bunların sonuçlarıyla imtihan edildiği bir dönemde yeniden göreve geldi.

Üstelik Çaycuma ve bölgenin neredeyse tüm seçilmişlerinin, meslek Kitle Örgütlerinin, kamunun desteğini alarak tek liste olarak seçildiler, yani yükleri, sorumlulukları önceki dönelere benzemeyen bir anlamda da geleceğimizin Ziraat’ının rotasına hizmet edecek bir dönemin sorumluluğunu kent, bölge insanlarının katılımı ve desteğini alarak. Tebrik ediyoruz, yeni dönemde başarılar diliyoruz. (Susma)

Reklam