Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bir dizi program ve toplu açılış gerçekleştirmek üzere Zonguldak’a kapsamlı bir ziyaret gerçekleştirdi. Karadeniz Ereğli ilçesinde Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, AKP Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan ve il protokolü tarafından karşılanan Bakan Kacır; dev sanayi tesislerinin açılışlarından teknoloji atölyelerine, siyasi toplantılardan halkla buluşma etkinliklerine kadar yoğun bir takvime imza attı.

850 Milyon Dolarlık Dev Tesis: Eren Enerji Modern Karton Fabrikası Açıldı

Bakan Mehmet Fatih Kacır’ın Zonguldak programındaki en önemli duraklardan biri, Kilimli ilçesine bağlı Kazköy (Çatalağzı) beldesinde Eren Enerji tarafından hayata geçirilen Modern Karton Fabrikası’nın açılış töreni oldu.

Geniş bir protokol katılımıyla açılan dev tesis hakkında öne çıkan detaylar şunlar oldu:

  • Yatırım Büyüklüğü: 850 milyon dolar.
  • Üretim Kapasitesi: Yıllık 650 bin ton.
  • İstihdam Hedefi: Tam kapasiteye ulaştığında 300 kişiye doğrudan istihdam (Eren Holding’in kentteki toplam istihdamı 1.700’e ulaştı).

Törende konuşan Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emir Eren, Türkiye’ye duydukları güvenle yatırımlarına devam ettiklerini belirterek desteklerinden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına teşekkür etti.

Bakan Kacır ise konuşmasında Türkiye’nin üretim gücüne vurgu yaparak yeşil dönüşümün önemine dikkat çekti:

“Bugün üretim kapasitesi, oluşturduğu istihdam ve sağladığı katma değerle Zonguldak’ın üretim gücüne önemli katkılar sunacak bu yeni tesisin hayırlı olmasını diliyorum. Atık kâğıdı yeniden ekonomik kıymete dönüştüren bu tesis, sektörümüzün dönüşümünde önemli bir referans noktasıdır. Yeşil ve Dijital Dönüşüm Programlarımızla firmalarımızın sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarına nakit ve vergi indirimi destekleri sunmaya devam edeceğiz.”

BEUN’da Toplu Açılış: Milli Teknoloji Atölyesi ve Kalkınma Projeleri

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Doç. Dr. Ali Arslan Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle, kent genelinde tamamlanan 7 büyük sanayi ve kalkınma projesinin toplu açılışı gerçekleştirildi.

Gençlere 30 Milyon TL’lik Yatırım

TÜBİTAK desteğiyle BEUN bünyesinde kurulan Milli Teknoloji Atölyesi‘nin açılışını yapan Bakan Kacır, bu atölyenin gençlerin yazılım, yapay zekâ, robotik ve elektronik alanlarında kendilerini geliştirmelerine imkan tanıyacağını belirtti.

Bölgesel Kalkınmaya BAKKA Desteği

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) aracılığıyla Zonguldak’ta bugüne kadar 334 projeye 1,2 milyar lira destek verildiğini ifade eden Kacır, hizmete alınan 5 yeni yerel kalkınma projesinin müjdesini verdi:

  • Devrek Kireni ve Bastonu: Coğrafi işaretli Devrek kireni (kızılcık) katma değerli ürünlere dönüştürülerek Devrek bastonu ile aynı kültürel zeminde markalaştırılacak.
  • Kilimli Balıkçı Barınağı: Balıkçılar için modern tesisler kuruldu.
  • Kırsal Kalkınma: Atıl durumdaki bir köy okulu tarımsal üretime hizmet edecek bir tesise dönüştürüldü.
  • UNESCO Yolunda: Zonguldak’ın UNESCO Küresel Jeopark Ağı üyeliğine hazırlanmasına yönelik altyapı çalışmaları tamamlandı.

“Masada ve Sahada Güçlü Bir Türkiye Var”

Bakan Kacır konuşmasında, Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen NATO Zirvesi’ne de değinerek, “Zirvede bir kez daha gördük ki bugün masada sözü dinlenen, sahada kabiliyetiyle fark oluşturan, dostlarına güven veren, hasımlarına caydırıcılığıyla net mesaj veren bir Türkiye var” dedi.

Zonguldak’a Yönelik Teşvik ve Yatırım Rakamları

Bakan Kacır, son 23 yılda Zonguldak’ta hayata geçirilen yatırımların ve yeni dönem teşviklerinin bilançosunu paylaştı:

Destek / Yatırım AlanıSağlanan Destek & Kazanım Verileri
Yatırım Teşvikleri (23 Yıl)887 milyar liralık yatırımın ve 22 bini aşkın istihdamın önü açıldı.
KOBİ Destekleri12 binden fazla KOBİ’ye 2,7 milyar lira destek sağlandı.
Organize Sanayi BölgeleriOSB’lerde 7 bin 100 ilave istihdam oluşturuldu.
Sanayi Siteleri Altyapısı1,5 milyar TL finansman sağlandı; 74 iş yerinden oluşan Girişim Sanayi Sitesi açıldı.
Yerel Kalkınma Hamlesi (Yeni Başvuru)Doğa turizmi, su ürünleri ve yassı çelik tabanlı üretimde 3,1 milyar TL büyüklüğünde 12 yeni proje başvurusu alındı.

Yeni Teşvik Müjdesi: OSB’lerde yapılacak yeni yatırımlarda istihdam edilecek çalışanların SGK işveren primi payının yarısı 4 yıl boyunca Bakanlık tarafından karşılanacak. Yatırımcılara ayrıca 30,1 milyon liraya kadar kredi finansman desteği ve yüzde 30’a varan vergi indirimi sunulacak.

AKP İl Danışma Meclisi’nde Siyasi Hareketlilik ve Sert Eleştiriler

Bakan Mehmet Fatih Kacır, açılışların ardından AK Parti Zonguldak İl Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Toplantıda hem partiye yeni katılımlar gerçekleşti hem de yerel siyasete yönelik sert mesajlar verildi.

CHP’den İstifa Eden Meclis Üyelerine Rozetlerini Bakan Taktı

1 Nisan 2026 tarihindeki İl Genel Meclisi Başkanlığı seçiminin ardından Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) istifa eden İl Genel Meclisi Üyeleri Kenan Karaveli ve Nedim Bekar, resmen AK Parti saflarına katıldı. İki ismin parti rozetleri bizzat Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır tarafından takıldı.

İl Başkanı Çağlayan’dan Özgür Özel ve Belediyeye Sert Tepki

Toplantıda konuşan AK Parti Zonguldak İl Başkanı Mustafa Çağlayan, geçtiğimiz günlerde kenti ziyaret eden CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in sahil bandında yaptığı konuşmaya ve Zonguldak Belediyesi’nin icraatlarına sert eleştiriler yöneltti:

“Çok değil, geçtiğimiz hafta Sayın Özgür Özel Zonguldak’taydı. Yine ipe sapa gelmez cümleler kurdu. Konuştuğu yer sahil bandıydı arkadaşlar. Orayı biz yaptık. Üzerine çıkıp konuştuğu bankın bakımını bile yapamıyorlar. Ne yapıyorlar? Yazın plajda, suda, kumda vakit geçiriyorlar. Sonra belediyeye geliyorlar, suya zam yapıyorlar.”

%87’lik Su Zammına ve Demokrasi Platformu’na Tepki

Zonguldak Belediyesi’nin su tarifesine yaptığı yüzde 87 oranındaki zamma değinen Çağlayan, suyun ton fiyatının kendi dönemlerinde 9 lirayken bugün 79 liraya ulaştığını söyledi ve kentteki Demokrasi Platformu’nu sessiz kalmakla suçladı:

“Demokrasi Platformu neredesiniz? Suya bu kadar zam yapılıyor Zonguldak’ta. Niye sesiniz çıkmıyor? Madem milletin hakkını savunuyorsunuz, buyurun idare mahkemesine taşıyın. Eşi, dostu, akrabayı belediyeye doldurup faturasını milletin cebinden çıkarıyorlar.”

Halkla Buluşma: Uzun Mehmet Camisi’nde Aşure İkramı

Bakan Mehmet Fatih Kacır, cuma namazını kent merkezindeki Uzun Mehmet Camisi’nde kıldı. Namaz çıkışında cami avlusunda toplanan yoğun kalabalıkla bir araya gelen Bakan Kacır, vatandaşların ve esnafın taleplerini dinledi.

Muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen etkinlikte beyaz önlüğünü giyen Bakan Kacır, üzerinde “Milli Teknoloji Hamlesi” yazılı dev aşure kazanının başına geçerek vatandaşlara kendi elleriyle aşure ikram etti. Renkli görüntülerin yaşandığı halkla buluşma etkinliğinde Bakan Kacır’a, kent protokolü ve çok sayıda partili eşlik etti. Ziyaret, Zonguldak’ın üretim, teknoloji ve sanayi mirasını yeni nesille buluşturma kararlılığı mesajlarıyla son buldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Son gönderilerin e-postanıza gönderilmesi için abone olun.