14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilleri seçiminde aday listeleri YSK’na verildi.

Partilerin listeleri açıklamaları sonrasında bazı partilerde açıktan bazılarında ise alttan alta liste

savaşlarının tepkileri geliyor.

Özellikle Millet ittifakı içinde yer alan, CHP, İYİ Parti, Saadet, Gelecek ve DEVA partilerinde sıralamalar konusu yerelde tartışma yarattı. Cumhur ittifakı’nın lider sultası ve iktidar nimetlerinden yararlanması nedeniyle yapılan sıralamada ses çıkmaması gerçeği yansıtmadığı, özellikle AKP-MHP’de listeye giremeyenlerin seçim atmosferinde nasıl bir tutum alacağı sessizliğini koruyor.

Liste savaşları konusunda Emek ve Özgürlük Bloğu ile TİP arasında ki çatlak ise seçim sonucunda daha çok açığa çıkacağa benziyor. Zonguldak merkezli seçim listelerinde AKP ağırlıklı olarak bütün gücünü neredeyse Vadi bölgesine harcamış durumda.

İki güçlü aday olarak mevcut AKP Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ile siyasette hızlı tırmanışa geçen Necdet Tıskaoğlu’nu sıralamaya koydu.Bu tercih bir anlamda bir yıl sonra yapılacak olan yerel seçime yönelik güçlü bir adım.

O nedenle, Vadi de ağırlığı olan, bölgede kentleşme, kent bilinci, modern yaşam alanlarıyla  yaşanabilir fiziki ortam yaratan, bir anlamda Vadi’nin merkezi durumunda ki Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın seçim sınavı aslında.

AKP’nin iki adayının Çaycuma’dan ve özellikle çok tartışmalı olarak gündemde olan Gübre fabrikası vb. ile Filyos Endüstri Bölgesi ile OSB’lerin en yoğun olduğu bölgenin stratejik olarak seçilmesi tesadüf olmasa gerek.

Çevreci hareketlerle, Belediye başkanı Bülent Kantarcı’nın hizmetlerinin de sınavdan geçtiği bir seçim bu. Aynı zamanda yerel yönetim ile parti arasındaki işbirliği ve uyumu ve toplumsal gelişme konusundaki öncelikler test edilecek. O nedenle bu seçim her ne kadar Milletvekili adaylarının olsa da Çaycuma’da Başkan Kantarcı’nın AKP ile yarışına dönüşeceğe benziyor. Diğer yandan Devrek Belediye Başkanı CHP’li Çetin Bozkurt’un ve Göçebey Belediye Başkanı İYİ Parti’li

Vedat Öztürk’ün seçimi aslında.Bu seçimde AKP geleceğini Vadi’ye dayadığını geleceğin o bölgede olduğunu gözümüze sokar gibi adım attı.Boşa çıkarmak, bölgedeki tüm toplumsal muhalefetin omuzlarında.

Diğer taraftan Ereğli ve Alaplı’da da benzer durum var. CHP listelerinden Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın eşi Neriman Posbıyık’ın liste dışı kalması sonrasında farklı farklı yorumlar yapılmaya başlandı.

Posbıyık çiftinin yılardır siyasette ki pozisyonlarını ve kişisel çabalarını bilenler Neriman Posbıyık’ın liste dışı kalmasının CHP’ye yaradığını söyle yenlerin yanında, tam tersi büyük bir sıkıntı olacağını dile getirenlerde az değil. Ereğli’de Millet İtifakının (CHP-İYİ Parti) Adaylarının ikisinin de aynı sosyal çevreden ve meslekten gelmesi kendi kişisel kanıma göre eksi olacağı kanısındayım. İki adayın Dr. Olması doğal olarak sağlık emekçilerini bölecektir.

Bu bölünme AKP’nin işine yarayabilir. Ayrıca siyasette Dr.’ların sahneye çıkışı ve TBMM’de yer alması bölge açısından alışık olunmadık bir durum. Yerel Yönetimlerde Belediye Başkanlıklarında kazanılan bu durumun milletvekilliğinde nasıl yansıyacağını birlikte yaşayıp göreceğiz.

Alaplı’da Nuri Tekin faktörü önemli. Yıllardır gerek örgütten gelmesi gerekse yaptığı hizmetlerden dolayı bölgede bir kabul görmüş durumda. Tekin’in bu olumlu durumu Ereğli-Alaplı dengesinde önemli rol oynayacak.

Dediğim gibi aslında bu seçim AKP ile CHP’nin bir yıl sonra yapılacak olan yerel yönetim seçim çalışması olarak almakta yarar var. Çünkü Genel Merkezler düzeyinde kentin milletvekili aritmetiğinin öyle fazla bir önemi yok. O nedenle siyaset yerelde o nedenle daha çok kişiselleşiyor ve sıralama kavgası her ne kadar vatan millet vs. görünse de asıl burada kavga yerellikten kurtulamıyor.

Zonguldak merkez siyasetinde sıkıntılı parti AKP olarak karşımıza çıkıyor. AKP’nin İl Başkanı Muammer Avcı’nın İl Başkanı olurken ki kendi hedefine ulaşmış görünüyor. Milletvekilliği birinci sıraya oturdu ve bir anlamda da vekilliği garantilendi.

Ama parti içinde ki gerek yerel yönetimle olan çatışmalar ve yerel yönetimin kent merkezindeki olumsuz uygulamaları da AKP’li Ömer Selim Alan’ın imtihanı olarak test edilecek.

CHP’nin birinci sıra adayı mevcut Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın kitlelerde oluşturduğu olumlu imajı ve algısı örgütten bağımsız olarak kendine artı getireceğini gösteriyor.

Yavuzyılmaz bir anlamda da alternatifsiz olarak birinci sırada yer aldı. Zamanın ruhunu iyi okuyarak.

Evet; bu seçim Zonguldak’ın 2024 Yerel seçim anketine dönüştüğünü şimdiden söyleyebiliriz.

Sağlıcakla kalın.